Zviždačica iz Kutine Adrijana Cvrtila gostovala je na N1 Televiziji gdje je objavila novu snimku u kojoj se od nje traži da provede postupak javne nabave za radove koji su već bili izvršeni. 

Foto : hr-vjesnik

“Radi se o situaciji prije više od godinu dana. Pročelnik za Komunalni sustav Kutina Eduard Gelešić tražio je da retroaktivno proveden postupak nabave za radove koji su bili izvršeni. To sam odbila, a on mi je to zamjerio. To traži i lažiranje dokumentacije, trebao je potvrditi onog koji je izabran. To očito nije prvi put.”

Pročelnik za Komunalni sustav Grada Kutine Eduard Gelešić

Radovi su izvršeni, postupak nabave sam odbila provesti, prije tri mjeseca račun izvođačima radova nije bio ispostavljen”, dodaje.

Foto : hr-vjesnik

Na pitanje očekuje li reakciju USKOK-a na ovo, Cvrtila je rekla: “Apsolutno očekujem, s tim da su ti radovi vezani uz izgradnju Reciklažnog dvorišta u Kutini.” Kaže i da je nakon zadnjeg medijskog istupa bila pozvana na ispitivanje: “Dosta se prate svi medijski istupi tako da sam bila pozvana vezano uz to dati izjave u USKOK.”

Na pitanje brine li je to, strahuje li za sigurnost, Cvrtila objašnjava:

“To je uvijek prisutno, pogotovo u tako malim sredinama. Nije mi svejedno, posebno jer ste u takvim sredinama izloženi medijskim napadima od strane vladajućih.”

Kaže da se Maji Đerek događaju iste stvari kao i njoj – napadi, pokušaji demantija, ocrnjivanje s težištem na svjedocima “koji najčešće ne govore istinu jer su egzistencijalno ugroženi”.

“Osnovali smo udrugu da pomognemo u segmentima koji su nama nedostajali”, dodaje, a o svojoj situaciji nakon pritisaka kaže:

“Poslodavac me odjavio s mirovinskog neki dan pa sam kroz sustav e-građana saznala da više nisam zaposlenik. Sud je donio privremenu mjeru povratka na posao, ali nije uzeo sve mogućnosti iz ovršnog zakona. Sutkinja je povukla tu privremenu mjeru i to sad još nije pravomoćno, no poslodavac me odjavio, što nije smio jer rješenje još nije pravomoćno. Nitko me nije obavijestio da sam dobila otkaz u Eko Moslavini.”

Foto : hr-vjesnik

Udruga za zaštitu zviždača

Također, otkrila je da su osnovali udrugu za zaštitu zviždača. Adrijana Cvrtila, Josip Vitez i Viktor Šimunić osnivači su udruge za promicanje dobrog upravljanja i rada Pomak u Kutini.

“Šimunić, Vitez i ja osnovali smo Pomak, udrugu za zaštitu zviždača, kojom želimo pružiti svaku potrebnu pomoć. Danas smo u saboru imali sastanak s blokom Zeleno-lijeve koalicije. Nismo orijentirani na jednu političku opciju. Pokušat ćemo se založiti da se zakonske odredbe promijene. Svim zastupnicima smo uputili dopis, oni su se prvi javili. I Maja Đerek je članica udruge.”

Na pitanje što je najproblematičnije u novom zakonskom rješenju, odgovara:

Foto : hr-vjesnik

“Novi prijedlog Zakona o prijaviteljima nepravilnosti nedavno je bio na prvom čitanju. To je mrtvo slovo na papiru jer u praksi te odredbe ne rješavaju naše probleme. One nisu dale jasnu mogućnost da zviždači imaju izbor prijave nepravilnosti. Trebala bi se omogućiti sloboda izbora i na vanjsko prijavljivanje prema Pučkom pravobranitelju. Većinom su to kazneni postupci i zviždači često zarade tužbe za klevetu, ja ih imam devet. To je financijski neizdrživo.”

Cvrtila ističe da drugi zaposlenici najčešće zašute jer ih poslodavac pritišće egzistencijom, a na pitanje što bi bilo prihvatljivo, odgovara: “Bitno je dati slobodu izbora da se može birati između unutarnjeg i vanjskog pojavljivanja jer unutarnje često nije prikladno.”

Autor: redakcija hr-vjesnik