Nadolazeći blagdan Svih svetih ovoga ponedjeljka, iznimno je važan za katolike, ali uz  taj dan se vežu i poneki nesporazumi i mitovi.

Vlč. Branimir Budinski župnik je župe sv. Josipa radnika u zagrebačkim Gajnicama, no vjerskoj zajednici poznat je i kao voditelj i urednik emisije “Pod križem” na Hrvatskom katoličkom radiju.

Kako javlja Hrvatska katolička mreža, ove srijede Budinski i njegov suvoditelj vlč. Nikola Jurković, ugostili su upravitelja župe u Krašiću i Oštrcu vlč. Ivana Vučaka na temu “Svetost – tko je pozvan?”.

Vlč, Budinski iskoristio je pritom priliku kako bi za slušatelje razbio tri mita vezanih uz blagdan Svih svetih.

Sveci nisu bezgrešni

Dan Svih svetih nerijetko se zove i Dan mrtvih, ali vlč. Budinski napominje kako je to zabluda jer kršćani ne slave smrt.

“Na Veliki petak mi ne slavimo dan smrti Gospodinove i boravka u grobu. Vjerujemo da je ljudska duša besmrtna i da se nakon smrti ljudski život ne oduzima nego se mijenja”, objasnio je.

Druga zabluda tiče se teze kako je dan Svih svetih zajednički blagdan svih svetaca koje je crkva do današnjeg dana proglasila svetima te kako time isključuje mogućnost svetosti za ostale, žive ljude. Međutim, vlč. Budinski upozorava kako crkveno proglašenje svetosti nije evidenteranje svetaca, već izdvajanje individualaca koji nam mogu poslužiti kao primjer.

“Jedini uzor nam je Isus Krist, ali imamo primjere kao što su blaženi Alojzije Stepinac i sveti Franjo Asiški koji su slijedili taj uzor na pravi način i postaju nama primjer kako i mi to možemo postići”, istaknuo je.

Foto: hr-vjesnik

Treća zabluda, možda i najpopularnija te u koju se najčešće vjeruje, jest kako su sveci bili savršeni i bez mane. Vlč. Budinski upozorava da takva misao dovodi do zaključka kako je ta savršenost i nemoguće za živjeti i slijediti.

”Volim ljudima reći da ćemo ili biti sveti ili ćemo biti u paklu – ne možemo ne biti sveti jednog dana. Za svetošću trebamo težiti dok smo ovdje na zemlji, a ne prati ruke od toga”, otkrio je vlč. Budinski.

Svetost je punina ljudskosti

Vlč. Budinski je također naglasio da svetost ne znači besprijekornost i perfekcionizam, već je to punina ljudskosti.

“Da bismo bili sveti nije potrebno činiti izvanredne pothvate, posjedovati posebne karizme već jednostavno služiti Kristu i slijediti ga”, istaknuo je vlč. Budinski riječi pape Benedikta XVI.

Vjernicima je također savjetovao i kako ostvariti potpuni oprost grijeha svojim pokojnicima čije su duše u čistilištu.

“Potrebno je u sebi pobuditi želju da se potpuno predamo Bogu i svojim silama nastojimo bježati od navezanosti i tada možemo pristupiti molitvi potpunoga oprosta grijeha za pokojne kako bi oni brže došli u raj. To možemo učiniti tako što ćemo pohoditi groblje od 1. do 8. studenog i moliti za pokojne. Zatim je potrebno u nedjelju prije ili poslije Dušnoga dana pohoditi neku crkvu i ondje uz sakramentalnu ispovijed i pričest izmoli ‘Oče naš’ i ‘Vjerovanje’ te moli na nakanu Svetoga Oca”, kazao je vlč. Budinski.

Problem revatilizacije grijeha

Pored savjeta Vlč. Budinskog, gost emisije vlč. Ivan Vučak sa publikom i voditeljima podijelio je stanovnika Krašića koji su posvjedočili svetost blaženog Alojzija Stepinca. a među njima je bio tadašnji župnik koji je krašićkoj djeci predavao vjeronauk čija su se predavanja obično držala u sakristiji kojom je Stepinac običavao odlaziti na molitvu i klanjanje.

Jednom prigodom, ušao je u prostoriju, u tišini bez riječi otišao prema klecalu na molitvu, a vlč. Vraneković je tada djeci naglasio. Upravo djelima, kao što je molitva na klecalu, ističe vlč. Vučak, pokazuje se življenje svetosti.

“Najljepša i najveća kateheza o svetosti života je kada otac i majka prime svoje dijete za ruku, pa zajedno pođu na nedjeljnu svetu misu. Potom se vrate kući i zajedno sjednu za stol na nedjeljni ručak”, kazao je vlč Vučak o življenju svetosti u svakodnevnom životu.

Upitan na koji način je Stepinac bio svjedok življenja svetog života u neprijateljskom okruženju, vlč. Vučak istaknuo je primjer dolaska blaženog Alojzija Stepinca na sud na montirani proces.

“U tom primjeru ja vidim Isusa u Getsemanskom vrtu po kojeg dolaze neprijatelji da ga ubiju, a on ih pita: ‘Koga tražite?’ i govori im ‘Evo, ovdje sam’”, kazao je vlč. Vučak.

Vlč. Vučak je također također naglasio relativizaciju grijeha kao problem danas vrlo često sprječava na putu prema svetosti te Stepinčevu ljubav prema neprijateljima.

“Ljubi ono što je Bog stvorio, a ne ono što je čovjek učinio”, citirao je Vlč. Vučak Stepinčeve riječi ocijenivši ih najljepšim riječima slavnog blaženika.