Županijski vijećnici iz Grada Garešnice, Slaven Đurđević i Aida Sučić: “Problem prisutan, rješenja nema!”

Na današnjoj 7. Županijskog skupštini Bjelovarsko – bilogorske županije županijski vijećnici iz Grada Garešnice, Slaven Đurđević i Aida Sučić, postavili su konkretna pitanja na temu primarne zdravstvene zaštite i javnog prijevoza u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji.

Kako doznajemo konkretni odgovori odnosno rješenja nisu dobili. Odgovori su standardno opširno prezentirani, sve kako bi se pričalo i usput izbjegao konkretan odgovor. U većini slučajeva se aktualni župan, kao i cijela vladajuća većina, voli vratiti unazad i spominjati u negativnom kontekstu bivšeg župana.

„ To je valjda agenda vladajućih jer očito ne znaju što ih snašlo, kako raditi i na koji način. Međutim, prošlo je već godinu dana a dalje smo na istom mjestu a teme su i dalje iste.
Pitanje problematike primarne zdravstvene zaštite sam pokrenuo prije više od godinu dana, do sada se ništa nije promijenilo osim što se sami problem poveća i tko zna što nas čeka u budućnosti. Bojim se da nemamo jasnu kadrovsku politiku primarne zdravstvene zaštite, da ne smatramo problem da recimo kod nas u Garešnici imate liječnike preko 70 godina starosti i koji rade samo na 4 sata, da nam pedijatar i ginekolog sa 1.1. ima uvjete za mirovinu i da to znači da u narednom vremenu jedan grad ostane bez kompletne primarne zdravstvene zaštite. Moramo se zapitati što se i na koji način radi u županiji.
S druge strane, ako vladajući smatraju da je njihov odgovor da je tako u cijeloj državi dovoljan, onda se stvarno moramo zapitati tko nam vodi ovaj vrlo bitan i osjetljiv sektor kao i samu županiju.“  komentirao je današnji aktualni sat Slaven Đurđević

Pitanja županijskih vijećnika Bjelovarsko – bilogorske županije:

Molio bi da mi se pojasni shema kadrovske politike primarne zdravstvene zaštite na području Bjelovarsko- bilogorske županije.

Naime, šaroliko se po županiji odnosimo prema ovom sektoru i doslovno ovisimo o lokalnim čelnicima i njihovoj volji, želji ili viziji da nešto naprave po tom pitanju. Imamo lijepe primjere kako su u općinama Hercegovac i Končanica svjesni trenutne situacija pa ulažu, osim u standardne stipendije,  u rješavanje stambenog pitanja, ne samo mladih nego i budućih specijalista opće prakse i sl.

S druge strane u gradu Garešnici je situacija da imamo doktore medicine čija je starosna dob preko 70 godina i koji rade na 4 sata. U trenutku, koji može biti svaki čas, kad oni prestanu raditi ljudi će ostati bez zdravstvene zaštite. Od 1.1. uvjete za mirovinu ispunjavaju i ginekolog i pedijatar. Kada to uzmemo u obzir ostati ćemo bez kompletne primarne zdravstvene zaštite opće medicine te specijalista ginekologa i pedijatra.

Ne znam da li smo toga svjesni, mi smo u nekoliko navrata na ovo upozoravali ali nažalost lokalna vlast je uvijek sve prebacivala na županiju kao osnivača, tada bivšeg župana. Sad kad ste svi u sinergiji, očekujemo konkretne odgovore i rješenja.

Poznato je koliko traje studij medicine plus specijalizacija a nije mi poznato da imamo nekoliko doktora na završnim godinama medicinskog fakulteta.

Osim očitog problema sa primarnom zdravstvenom zaštitom u Garešnici, možemo očekivati i daljnji odljev ili ne dolazak u grad mladih obitelji. Možete li zamisliti dodatne troškove za odlazak kod ginekologa ili pedijatra, kad to sve recimo imate u Zagrebu, Bjelovaru ili nekom drugom gradu u županiji.

Moramo biti proaktivni, stvarati nova radna mjesta i obrazovati nove generacije. Zadnjih godina nam odlaze mladi nakon diplome a u zadnje vrijeme i liječnici sa iskustvom. S druge strane potrebe u zdravstvu rastu kao posljedica produljenog životnog vijeka i starosti stanovništva iznad 65 godina. Kadrovski je najugroženija primarna zdravstvena zaštita u kojoj već sada nedostaje velik broj liječnika.

Za kraj, osim odgovora na pitanje,  molim da mi u pisanom obliku pošaljete kadrovsku shemu,  kad i tko ide u mirovinu i koliko smo zamjena osigurali na području Bjelovarsko – bilogorske županije. „ pitanje županijskog vijećnika Slaven Đurđević


„Poštovani župane, iz medija saznajemo da su sa zadnjim danom školske godine ukinute većina autobusnih linija u međugradskom prometu na našoj županiji i upitno je da li će ih uopće više biti. Pitanje Vam upućujem u ime svih potrebitih građana, a posebno  sam zabrinuta za mlade i građane starije dobi kojima je autobusni prijevoz jedino sredstvo za funkcioniranje. Mladima jedina mogućnost da pohađaju nastavu izvan mjesta prebivališta, a umirovljeničkoj populaciji potreba da bi stigli do liječničke usluge koja je u većini slučajeva provodi u Bjelovaru i Daruvaru. U ova teška i krizna vremena propustili ste na štetu građana ove županije osigurati nam redoviti i financijski dostupniji javni prijevoz. Župan ste  na funkciji već punu godinu mandata do sada su građani mogli već koristiti uslugu. Ministar Butković poziva već duže vrijeme kroz medije, a sigurna sam i službenim putem da županije ugovore Javnu Uslugu kao instrument kojim bi se osigurao stabilan i održiv Javni prijevoz i bolja i dostupnija usluga građanima. Sredstva su osigurana, za BBŽ u iznosu nešto višem od 17, 5 mil. kuna, stoga Vas pitam zašto još nisu potpisani Ugovori Javne usluge za BBŽ, a nekoliko drugih županija koristi tu mogućnost od početka 2022 godine.“ Pitanje županijske vijećnice Aide Sučić

Autor : redakcija hr-vjesnik