Izvor slike: Glas Istre

Pojedini mediji su prije nekoliko dana plasirali neslužbenu informaciju da će Zoran Milanović za osmišljavanje inauguracije angažirati profesionalca to jest redatelja, te da će ista biti detaljno isplanirana kako se ne bi dogodili neki propusti. Ipak, prema zadnjem intervjuu za Novu TV novoizabrani predsjednik najavio je da će ceremonija biti skromna i održati će se u Uredu predsjednika.

Na njoj će biti, kako je rekao, uži kabinet vlade, aktualna predsjednica, predsjedništvo sabora, njegova supruga te još neke osobe koje, kako on smatra, po svojoj funkciji tamo moraju biti.

“To je jedan čin, moraš preuzeti dužnost, a Ustav jedino što kaže je da se dužnost treba preuzeti polažući prisegu pred predsjednikom Ustavnog suda. To se može organizirati na stotinu načina. To će biti tog dana u Pantovčaku, u uredu Predsjednika i pozvat ću one za koje smatram da moraju biti tamo. To je aktualna predsjednica, uži kabinet Vlade, predsjedništvo Sabora, predsjednik Vrhovnog suda, načelnik Glavnog stožera, ljudi koji su bili u kampanji te moja supruga”, kaže Milanović.

Ako netko od državnika iz nekih drugih zemalja poželi doći, to neće biti moguće.

“To neće biti moguće, neće željeti doći. Inauguracija će biti organizirana na ovaj način. U Sloveniji predsjednik države koji je isto izravno biran drži prisegu u parlamentu. To bi vjerojatno bilo moguće i u Hrvatskoj, ali meni se ovo čini prikladnije”, rekao je Milanović.

“Zašto na radnom mjestu? To je radno mjesto. Ne radi se o uštedi, ne želim biti drugačiji od predsjednika, ništa im ne predbacujem. Ovo smatram primjerenijim”, dodao je kasnije u intervjuu.

Inauguracija je propisana Ustavom, kao i svečana prisega koja završava sa: „Tako mi Bog pomogao!“ Ovo posljednje dodao je Franjo Tuđman i odlukom Sabora 1997. ta je rečenica ušla u Ustav. Željeli to izreći ili ne, izabrani predsjednici moraju se pozvati na Boga. Na inauguraciju su obvezne i hrvatska i europska himna, dok je sve ostalo kao što je glazba, scenografija, izvođači i tekst inauguracijskog govora, isključivo u nadležnosti izabranog predsjednika.

Inauguracija se planira za 18. veljače 2020. kada će Zoran Milanović i službeno prisegnuti za predsjednika Hrvatske.