Izvor slike: Glas Istre

Poznati hrvatski znanstvenik i molekularni biolog Ivan Đikić u razgovoru za N1 televiziju rekao je da bi u Hrvatskoj možda moglo biti i 80.000 do 100.000 ljudi zaraženih koronavirusom.

Njegovo razmišljanje u skladu je s nekim znanstvenim zaključcima provedenim u drugim zemljama.

“Mi smo za sada izolirali virus i spriječili veliko širenje. Ali vidimo istraživanja u Nizozemskoj, Kaliforniji i drugdje, koja pokazuju da je zaraženih mnogo više nego što je poznato. Zbog toga je moguće da je u Hrvatskoj zaraženo 80 do 100 tisuća ljudi. Zato trebamo paziti da ne dođe do situacije kao u Italiji ili New Yorku, gdje je došlo do enormnog širenja virusa i velikog broja umrlih ljudi. Moj osjećaj kao znanstvenika je – oprez”, rekao je Đikić. 

Njegova procjena je da bismo do kraja godine trebali već živjeti normalniji život, ali još uvijek uz neke mjere opreza. Potpuna normalizacija, međutim, dolazi tek sa cjepivom, rekao je. Cjepivo pak neće tako brzo jer, kako je naglasio, iako već stižu vijesti o mogućem pronalasku cjepiva, treba proći najmanje godinu dana testiranja na ljudima i životinjama da se pokaže da cjepivo nije štetno.

Upitan za turističku sezonu, Đikić je rekao da nije sve izgubljeno, ali da treba biti inovativan.

“Ako budemo imali dobre rezultate s virusom i ako se budemo pridržavali svih mjera, primjerice u hotelima, možda ćemo imati i prednost u odnosu na ostale”, rekao je Đikić. 

AUTOR: Glas Istre