Izvor slike: Živi zid.hr

Živi zid je 28. travnja ispred zgrade Hrvatske gospodarske komore (HGK) održao press konferenciju na kojoj je javnosti obznanio kako je jučer u saborsku proceduru uputio prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori kojim se između ostaloga članstvo u HGK želi učiniti dobrovoljnim jer, smatraju, to je nepotreban namet za poduzetnike, a da im pomoć i treba, HGK im ne može pomoći.

Glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić rekao je kako su ovakve udruge, uz to što su nepotrebne, na neki način i dio paradržavne strukture koju prisilno financiraju poduzetnici. Napomenuo je kako se izmjenama Zakona koje je u proceduru uputio Živi zid ukida obavezno članstvo u HGK.

“Članstvo u HGK mora postati dobrovoljno te svaki poduzetnički subjekt koji je sada član silom zakona, mora imati mogućnost ispisa iz nje.”

Napomenuo je i kako ovo nije jedina takva udruga te da u Hrvatskoj sličnih udruga postoji i više, te smatra kako je birokratski aparat preglomazan. Uz to, ustvrdio je kako je upravo ovo vrijeme krize pravi trenutak za smanjenje raznih nameta, pogotovo sada kada pritisak poduzetnika te ostale javnosti sve više jača. Vidimo da je doista moguće ako postoji motiv i politička volja, napraviti promjenu u svakom sektoru društva, danas je moguće riješiti papirologiju i bez fizičke prisutnosti, do sada država motiv nije imala, a ako postoji volja država se može drastično promijeniti, u smjeru digitalizacije, transparentnosti, pojednostavljenja i pojeftinjenja zaključio je.

“Živi zid od samog početka u svom programu zagovara upravo ovu ideju o dobrovoljnom članstvu. Time potvrđujemo dosljednost.”

Dr. sc. Dominik Vuletić i pravni stručnjak Živog zida napomenuo je kako se zakonsko uređenje HGK nije mijenjalo od 1991. godine, i to u našem pravnom sustavu gdje se stalno događaju izmjene zakona, jedino ovaj Zakon stoji neizmijenjen.

“Velika većina europskih država je ukinula obvezne komorske doprinose.”

Kao države koje su ukinule ovaj namet naveo je Estoniju, Češku, Slovačku, Švedsku, Luxembourg, Island, Italiju, Cipar, ali i susjednu članicu Sloveniju. Ovim izmjenama Zakona mijenjamo odredbu o obaveznom članstvu u dobrovoljno članstvo ustvrdio je.

“Ako poduzetnici žele, mogu biti članovi HGK, ali ih nitko na to ne može i ne smije prisiliti.”

Napomenuo je kako ovakva izmjena Zakona nije samo potvrda usuglašavanja za programom Živog zida, već i sa ciljevima inicijative Glas poduzetnika koja u zadnje vrijeme izrazito dobiva na značaju i podršci javnosti, a sve u cilju značajnih izmjeni u strukturi državnog aparata. Izmjena Zakona mijenja riješenje koje je zapravo istinski nepravično, u ono pravično, a to je mogućnost izbora zaključio je.

Pavao Josić, poduzetnik iz Vukovara, koji je ujedno i županijski vijećnik Živog zida, rekao je kako članstvo mora biti dobrovoljno, a da je na HGK da sama na tržištu pokaže koliko je bitna i korisna, a ukoliko bude uspješna, opstat će na tržištu.

“Prosječnom građaninu i poduzetniku, HGK je poznata jedino po Nadanu Vidoševiću i bogatsvu koje je stekao od prisilne naplate od onih koji pošteno rade.”

Napomenuo je i kako on kao poduzetnik u 30 godina rada nikada od HGK nije tražio pomoć niti je pomislio kako bi mu ona mogla pomoći. Stoga, članstvo mu nije potrebno te ga ne želi prisilno plaćati zaključio je.

Predsjednik Živog zida i Europarlamentarni zastupnik Ivan Vilibor Sinčić zaključno je rekao kako je Živi zid od samog početka prepoznao nefunkcionalnost HGK, te da od 2011. Živi zid u programu ima navedenu stavku izmjene ovog Zakona. Uz to, napomenuo je i kako je Živi zid do sada podnio i veći broj kaznenih prijava, od kojih su neke vezane uz kredite HBOR-u, Agrokoru i brodogradnju, a upravo u nadzornom odboru HBOR-a sjedi šest ministara, tri saborska zastupnika i deseti član koji je upravo šef HGK. Dakle, sav taj kriminal je prošao kroz njihove ruke, imali su uvid u njega i u pravilu su davali svoj blagoslov, a to je razlog više za demontažu ovakvog načina rada HGK i kadra, zaključio je.

AUTOR: HR-vjesnik