Izvor slike: Živi zid (screenshot)

Na službenim stranicama Živog zida, njihov član i aktivista Dejan Kutičić iznio je svoje viđenje na trenutnu situaciju u zdravstvenom sustavu.

Svjedoci smo ponovnog kažnjavanja dvojice liječnika u Zadru “Opomenom pred otkaz”, a razlog tome je bio njihov poziv upućen u javnost, s ciljem prikupljanja potrebne zaštitne medicinske opreme.

Njegov osvrt prenosimo u cijelosti:

“Već duže vrijeme znamo kako u našem zdravstvenom sustavu postoji manjak medicinskih djelatnika. Na natječaje za posao i specijalizacije javlja se manje kandidata nego prije desetak godina, a veliki je broj medicinskih sestara i liječnika otišao u inozemstvo. S obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, smatramo kako bi sustav trebao pokušati zadržati svakog stručnog pojedinca kojeg ima, no svjedoci smo proteklih dana i tjedana kako vlast ne dijeli naše mišljenje.

Naime, iako se u javnosti još nije slegla prašina zbog nedavne političke smjene i kažnjavanja doktora Nogala, priznatog stručnjaka i donedavnog ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, proteklih dana svjedoci smo ponovnog kažnjavanja dvojice liječnika u Zadru “Opomenom pred otkaz”! Razlog tome je bio njihov poziv upućen u javnost, s ciljem prikupljanja potrebne zaštitne medicinske opreme kakav je danas uputila i Hrvatska liječnička komora.

Sigurno je da tim činom nitko od njih nije želio naštetiti zdravstvenom sustavu, a niti pacijentima, već naprotiv pomoći u rješavanju određenih poteškoća s ciljem pružanja što bolje medicinske skrbi. Naime, vidimo kako se epidemiolozi u inozemstvu čude što naši političari nose profesionalne maske kojima je mjesto u bolnicama, a ne na cesti pred kamerama.  Umjesto da trenutna vlast uvidi svoje propuste i “pokrpa” rupe gdje ih ima, radije se odlučuje na primjenu staljinističkih metoda, utjerivanja straha kaznama, svakome tko se drzne istupiti u javnost sa bilo kakvim mišljenjem koje dovodi u pitanje savršenstvo i nepogrešivost naše vlade.

Iako neke druge države, poput Italije, traže i prihvaćaju pomoć zdravstvenog osoblja iz Kine, Kube, Rusije, odnosno cijelog svijeta, HDZ-ova vlast si dopušta da u isto vrijeme svoje stručnjake kažnjava i prijeti otkazima.

Kada ove karantenske mjere prođu i vratimo se ponovo “normalnom” životu, morali bi svi zajedno razmisliti želimo li i dalje živjeti u diktaturi i strahu od političkih progona!? Želimo li i nadalje da nas gazi politička elita koja svoju nesposobnost i bezobrazluk štiti represijom!?

Do tada još jednom svojim građanima i svim službama na terenu dajemo potpunu podršku u ovoj kriznoj situaciji.”

Dejan Kutičić, dr.med.