Izvor slike: Shutterstock (ilustracija)

Francuska policija otvorila je istragu nakon što je jedna žena usred bijela dana napadnuta u Strasbourgu samo zato što je nosila suknju, piše BBC.

Studentica Elisabeth (22) kaže da su je po licu udarila ‘tri muškarca koji su joj prigovorili zato što na sebi ima suknju’.

Vlada je kazala da ovaj incident smatra vrlo ozbiljnim te da je takvo što posve neprihvatljivo.

Otkako je 2018. godine uveden zakon o maltretiranju na ulici, naplaćeno je već 1.800 kazni.

U intervjuu za radio Bleu Alsace, Elisabeth je rekla kako se vraćala kući kad je jedan od trojice muškaraca kazao: ‘Gle onu kurvu u suknji!’

Dvojica muškaraca su je držala dok ju je treći udario po licu zbog čega joj je ostala masnica ispod oka. Muškarci su nakon incidenta pobjegli.

Elisabeth je kazala i kako je napadu svjedočilo više ljudi, no da se nitko nije umiješao i zaštitio je.

U srijedu je ministrica unutarnjih poslova Marlene Schiappa posjetila Strasbourg kako bi razgovarala o sigurnosti žena u javnosti.

Za radio Bleu Alsace je kazala kako za napad ‘nisu krivi ni suknja, a još manje sama žena’.

‘Ženu se nikad ne udara jer nosi suknju. Žena biva udarena jer postoje ljudi koji su mizogini, seksisti, nasilni i koji ne obraćaju pažnju ni na zakon, ni na ikakva pravila civiliziranog.’

‘Kad kao studentica moraš još razmišljati o odjeći koju nosiš i kakvu to poruku šalje, to je veliko mentalno opterećenje’, rekla je ministrica Schiappa.

Također, pozvala je svjedoke ovog i sličnih incidenata da se jave policiji.

U četvrtak je radio France Bleu Alsace izvijestio o još dvije žene koje su napadnute na istoku Francuske u gradu Mulhouse nakon što je neki muškarac jednoj od njih prigovorio da joj je suknja prekratka. 

AUTOR: Jutarnji list