Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij razgovarao je danas s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i od njega zatražio pomoć za Ukrajinu, uključujući i podršku u istrazi ratnih zločina.

Foto : Screenshot

Svi ratni zločinci moraju biti kažnjeni

Zelenskij je na Twitteru objavio da je iskoristio telefonski razgovor kako bi od Scholza zatražio pomoć u lociranju osoba koje stoje iza ratnih zločina koje su u Ukrajini počinile ruske snage. Rekao je da su se složili da svi ratni zločinci moraju biti identificirani i kažnjeni.

“Razgovarali smo o proturuskim sankcijama, obrambenoj i financijskoj podršci za Ukrajinu”, napisao je Zelenskij naglasivši svoje pokušaje da održi međunarodnu podršku za svoju zemlju, više od šest tjedana nakon početka ruske invazije.

Scholz je osudio ruske napade, Kijev su posjetili mnogi europski čelnici

Scholzova glasnogovornica je kasnije rekla da je kancelar osudio grozne zločine ruske vojske u kijevskom predgrađu Buči i drugdje u zemlji. Scholz je također izrazio potpunu njemačku solidarnost i podršku za Ukrajinu. Scholz se složio da je potrebno uložiti napore kako bi se pronašle osobe odgovorne za ratne zločine, rekla je glasnogovornica Christiane Hoffmann.

Ukrajinski veleposlanik pozvao je Scholza da posjeti Kijev nakon što su to već učinili neki europski čelnici. Niz uglednika posjetio je Kijev u proteklih nekoliko dana u vrijeme kada su se borbe premjestile na istok zemlje, a među njima je i britanski premijer Boris Johnson koji je bez najave jučer doputovao u Kijev.

Istog dana Kijev je posjetio i austrijski kancelar Karl Nehammer, samo dan nakon posjeta ključnih dužnosnika Europske unije. Zelenskij je rekao da je lobirao kod Scholza da zabrani uvoz ruske nafte.

Autor : redakcija hr-vjesnik