Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da Rusija mora prestati bombardirati ukrajinske gradove prije nego što bi mogli započeti značajniji pregovori o prekidu vatre, budući da je prva runda pregovora ovog tjedna donijela slab napredak.

Foto : hr-vjesnik

U zajedničkom intervjuu za Reuters i CNN, Zelenskij je pozvao članice NATO-a da uvedu zonu zabrane letova kako bi zaustavile ruske zračne snage. Rekao je da bi to bila preventivna mjera te da cilj Ukrajine nije uvući NATO u rat s Rusijom.

“Treba prestati s bombardiranjem prije pregovora”

Zelenskij, koji je odbio ponude da napusti ukrajinski glavni grad, također je rekao da će Ukrajina zahtijevati pravno obvezujuća sigurnosna jamstva ako NATO odbije mogućnost za članstvo Ukrajine.

Izlažući svoje uvjete za daljnje razgovore s Rusijom, Zelenskij je rekao Reutersu i CNN-u: “Potrebno je barem prestati bombardirati ljude, samo zaustaviti bombardiranje i onda sjesti za pregovarački stol.” U vrijeme dok je govorio, ruski projektil je pogodio TV toranj u Kijevu.

“Uvedite zabranu leta iznad Ukrajine”

Zelenskij je pozvao međunarodnu zajednicu da učini više te da iznad Ukrajine uvede zone zabrane leta. Rekao je, međutim, da mu je američki predsjednik Joe Biden osobno rekao da sada nije vrijeme za uvođenje takve mjere.

“Naši partneri, ako nisu spremni uzeti Ukrajinu u NATO, jer Rusija ne želi da Ukrajina bude u NATO-u, trebali bi izraditi zajednička sigurnosna jamstva za Ukrajinu”, rekao je Zelenskij.

“To znači da imamo svoju teritorijalnu cjelovitost, da su naše granice zaštićene, da imamo posebne odnose sa svim našim susjedima, da smo potpuno sigurni, a jamci koji nam daju sigurnost to jamče zakonski.”

Zelenskij je, piše Reuters, bio neobrijan i nosio je običnu smeđu majicu, hlače i borbene čizme. Intervju je održan u strogo čuvanom vladinom kompleksu.

Autor : redakcija hr-vjesnik