Tvrdi i kako ga često pitaju kako Europa moze pomoći Ukrajini, no treba postaviti pitanje, kaže, kako Europa može pomoći sebi.

Foto : Screenshot

Volodimir Zelenskij, ukrajinski predsjednik poslao je poruku Talijanima, ali i svim Europljanima, a istaknuo ju je na službenoj stranici predsjedništva. Moli sve stanovnike Europe da zapamte Ukrajinu i broj 79, a potom pojašnjava što pritom misli. 

“Znam da vas je stotinu tisuća na svijetu danas koji ste izašli na svoje trgove i provjedovali zbog nas. Zahvalni smo vam, ali vas molimo i da upamtite jedan broj – broj 79”, govori.

“Sada kada je rat, ljudi umiru., 79-ero djece je umrlo”, pojašnjava. 

Dotiče se potom fotografija naših najmilijih koje svi imamo, a kaže, nikad ne pomislimo da je to zadnja fotografija koju smo snimili, no Ukrajinci to danas znaju.

I oni žele, tvrdi jasniju budućnost, uobičajenu, normalnu kakvu imaju Europljani, a zbog koje su, dodaje, sretni zbog nas.

“Nama pak sve što imamo trenutno može biti posljednje. Danas i nikada više, kao i za 79 ukrajinske djece, 79 obitelji. Te obitelji izgubile su ono najvažnije, ali još uvijek se moraju boriti”, navodi. Govori kako svi zajedno možemo učiniti nešto, a to je spriječiti da ta brojka dalje raste. “Zato ne zaboravimo Ukrajinu i 79”, poručuje. 

Govorio je dalje o ruskoj invaziji, o uništenju Mariupolja. Tvrdi i kako ga često pitaju kako Europa moze pomoći Ukrajini, no treba postaviti pitanje, kaže, kako Europa može pomoći sebi. “Prisilite tvrtke u vašoj državi da sankcioniraju Rusiju, recite svojim političarima da zatvore zračni prostor nad Ukrajinom. Mi smo isti kao i vi. Ja sam ti, razumijete me. Ne dopustimo da ovih 79 života bude uzalud”, zaključio je.

Autor : redakcija hr-vjesnik