Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zatražio je od Amerikanaca dodatnu pomoć. Sastao se sinoć s američkim Senatom preko Zooma i od njih zatražio nove sankcije Rusiji i zabranu leta nad Ukrajinom.

Foto : Screenshot hr – vjesnik

Jedan senator sa sastanka, prenosi CNN, kaže da Zelenskij traži nove sankcije u području energetike, ali i dodatno naoružanje kao pomoć u obrani od ruske invazije. Također, naveo je da ukrajinski predsjednik traži od SAD-a zabranu uvoza ruske nafte, ali i prekid svih komercijalnih transakcija putem Vise i Mastercarda.

Nešto kasnije, objavljeno je da kartice Mastercard ili Visa izdane u Rusiji neće raditi u inozemstvu, a kartice izdane u inozemstvu neće raditi unutar zemlje.

Zelenskij je Amerikancima zahvalio na dosadašnjoj pomoći. Sastanak je trajao oko sat vremena, a odmah na početku sastanka Zelenskij je Amerikancima rekao da je ovo možda zadnji put da ga vide živog.

Zelenskij – meta broj jedan?

Zelenskij je, podsjetimo, u nekoliko navrata rekao da je “meta broj jedan”, dodavši kako ga ruski specijalci traže, a jučer je britanski Times objavio da je Zelenskij preživio najmanje tri pokušaja atentata posljednjih dana.

Times je nedavno objavio da su plaćenici iz tzv. Wagner grupe i čečenskih specijalnih snaga poslani da eliminiraju Zelenskog.

Autor : redakcija hr-vjesnik