Ministar financija Zdravko Marić boravio je s obitelji u lipnju 2019. godine u luksuznom hotelu Bellevue u Malom Lošinju. Smještaj za dvije odrasle osobe i dvoje djece tada je, otkriva portal Oštro, platio 291.20 eura (2153 kuna) za noć, što predstavlja tri puta nižu cijenu od uobičajene za to razdoblje u godini.

Foto : Screenshot

Ovaj popust može predstavljati i nedopušteni dar. Potkraj ožujka Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo je predmet protiv Marića kako bi ispitalo okolnosti njegova boravka u hotelu Bellevue, potvrdili su za Oštro.

Dobili kredite kod HBOR-a, u NO-u sjedi Marić

“U suvremenom hotelu raskošno dizajniranog enterijera, vrhunske spa ponude i signature koktela oblikovane za uživanje u životu”, kako se reklamira Bellevue, ministar je boravio o vlastitu trošku. Potvrdio je to i portalu Net.hr, koji je prvi u ožujku ove godine izvijestio o Marićevu boravku u jednom od luksuznijih hotela grupacije Jadranka d. d. o čijim je vlasničkim odnosima Oštro pisao u više navrata.

Foto : Screenshot

Portal Oštro je pisao, između ostalog, kako Jadranka nije točno prikazala strukturu stvarnog vlasništva, što je protivno hrvatskim zakonskim propisima. Uz to, ova lošinjska turistička grupacija ima izdašne kredite kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), čiji je predsjednik Nadzornog odbora ministar Marić.

Iz Ministarstva su i Oštru potvrdili kako je Marić boravio u hotelu o svom trošku. Zatražili su i račun za boravak, no ministar ga nije želio dati javnosti na uvid. 

Marić boravio u suite-apartmanu

Ministarstvo financija demantiralo je pisanje portala Net.hr da je boravio u predsjedničkom apartmanu, a iz Jadranke su potvrdili kako je riječ o manje luksuznom suite-smještaju.

Oštro može potvrditi da se radilo o suite-apartmanu u kojem je ministar s obitelji boravio četiri noći, od petka 21. do utorka 25. lipnja 2019. godine, za 291.20 eura po noći. Za četiri noći to ukupno iznosi 1164.8 eura za boravak, no Oštro nije u posjedu ministrovog računa da bi mogao utvrditi krajnji iznos. A ministar ga nije želio dijeliti s javnošću.

Kako pokazuju podaci u dokumentu, za koje portal tvrdi da ih ima u posjedu, ta je cijena odgovarala boravku u jeftinijoj dvokrevetnoj deluxe-park sobi.

Oštro je, međutim, dobio i podatke iz rezervacije sobe za drugu obitelj, odnosno dvije odrasle osobe i troje djece, čije identitete nisu otkrili zbog zaštite njihove privatnosti. Oni su u istom tipu sobe – suite-apartmanu – boravili sljedećih pet dana, od utorka 25. do nedjelje 30. lipnja 2019. godine za cijenu od 1161 eura po noći, dakle po gotovo tri puta višoj cijeni od one koju je platio ministar Marić.

Iz Ministarstva financija i Jadranke odbili su odgovoriti na upite.

Orešković: Ministar ne smije primiti dar skuplji od 500 kuna

Prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, ministar ne smije primiti dar u vrijednosti većoj od 500 kuna. Kako je Oštru objasnila Dalija Orešković, saborska zastupnica koja je od 2009. do 2013. godine bila na čelu Povjerenstva, nedopuštenim darom smatra se novac, ali i stvari, bez obzira na vrijednost, prava i usluge dane bez naknade koje dovode ili mogu dovesti u odnos ovisnosti ili stvoriti obavezu prema onima koji ih daju.

“Potrebno je malo pravne interpretacije da se očito niža cijena za pruženu uslugu hotelskog smještaja od one tržišne podvede pod odredbu kojom je propisano što se smatra nedopuštenim darom. Pod pretpostavkom da su ove informacije točne, smatram da se u konkretnom slučaju radi upravo o primitku nedopuštenog dara”, objasnila je Orešković i dodala kako razlika u cijeni “u financijskom smislu nije zanemariva, a svakako je veća od 500 kuna”.

Rekla je i kako bi bilo teško povjerovati da u hotelu nisu znali da račun ispostavljaju ministru financija te kako je njegov boravak u hotelu ostao neprimijećen.

Dobili 13 kredita od HBOR-a

Jadranka, kako je Oštro otkrio u prosincu ove godine, pri upisu u hrvatski Registar stvarnih vlasnika nije navela potpune podatke. Nisu spomenuli trust iz Hong Konga, koji se nalazi na vrhu komplicirane vlasničke strukture sastavljene od niza offshore-kompanija i ruskog fonda. 

Prema Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, za pravne osobe koje su upisale netočne ili nepotpune podatke u Registar stvarnih vlasnika propisane su financijske kazne koje su više ako je prekršajem ostvarena imovinska korist ili je nastala šteta. Iz Ministarstva financija na upit Oštra jesu li pokrenuli postupak protiv Jadranke već više od mjesec dana ne odgovaraju.

Jadranka je u razdoblju od 2007. do 2019. godine dobila i ukupno 13 kredita od HBOR-a ukupne vrijednosti 63.7 milijuna eura (480.1 milijun kuna). Od toga su dva kredita ukupne vrijednosti 1.9 milijuna eura (14.7 milijuna kuna) dobivena 2017. godine, kada je Marić već bio ministar. Jedan kredit u vrijednosti od 3.9 milijuna eura dodijeljen je u prosincu 2019. godine, pola godine nakon njegova boravka u Bellevueu, a još jedan u iznosu od dva milijuna eura (15.1 milijun kuna) zaključen je nakon 2020. godine, kako su nas izvijestili iz HBOR-a.

Povjerenstvo otvorilo predmet protiv Marića

Prema Statutu HBOR-a, o dodjeli kredita odlučuje Uprava. Za kredite veće od 37 milijuna kuna suglasnost mora dati Nadzorni odbor. No prema dostupnim podacima iz Jadrankinih godišnjih izvještaja, njezini krediti HBOR-a za vrijeme Marića nisu bili veći od tog iznosa. Jedini koji ga je premašivao bio je ugovoren 2014. godine, tri godine prije negoli je Marić postao ministar.

“S obzirom na postojanje kredita tog hotela kod HBOR-a i na sve obaveze, interese ili eventualne probleme koji bi hotel mogao imati u vezi s tim kreditom, davanje pogodnosti ministru financija koji je po položaju predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a može se smatrati kao situacija u kojoj se ministar financija doveo u odnos zavisnosti prema hotelu, odnosno da je stvorena obaveza uzvraćanja primljene usluge u slučaju da za tim bude potrebe, a vezano uz ovlasti koje ministar financija ima”, rekla je Orešković.

Foto : Screenshot

Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa potvrdili su Oštru kako su 21. ožujka otvorili predmet protiv Zdravka Marića u vezi s okolnosti njegova boravka u hotelu Bellevue u Malom Lošinju u lipnju 2019. godine.

“Trendovi pokazuju da su standardi prihvatljivog ponašanja za ministre jako pali te da se i Zakon o sukobu interesa kao i njegovo tumačenje i primjena sasvim izgubilo u praksi. Djelomično zbog novog zakona, djelomično zbog promjene sudske prakse, stajališta koja zauzima Povjerenstvo u predmetima iz njihove nadležnosti više služe dužnosnicima da opravdaju i pokriju svoje krivo ponašanje nego što služe prevenciji korupcije”, upozorila je Orešković.

Jedan ministar već kažnjen zbog Jadranke

Ovo nije prvi put da su tvrtke grupacije Jadranka upletene u slučajeve sukoba interesa visokih dužnosnika.

Jadranka i Zračno pristanište Mali Lošinj, tvrtka javno-privatnog partnerstva Jadranke, države i lošinjske općine, 2015. godine platili su avionski let na Lošinj i natrag bivšem ministru obrane Anti Kotromanoviću. Godinu dana ranije Jadranka je uputila tadašnjoj vladi pismo namjere za kupnju vojnoga kompleksa Kovčanje u Malom Lošinju.

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa je 2016. godine kaznilo Kotromanovića s 30.000 kuna zbog plaćenih usluga prijevoza koje su ga mogle dovesti u odnos zavisnosti ili kod njega stvoriti obavezu prema darovatelju.

Tri godine kasnije, na drugoj strani svijeta, registracijski agent Asiaciti u Hong Kongu prestao je pružati usluge PNP Trustu preko kojeg Predrag Perenčević drži suvlasništvo u Jadranci. I to zbog bliskih odnosa njegova brata Mihajla Perenčevića s ruskim vlastima.

Asiaciti je, kako je otkrio Oštro, podnio prijavu o sumnjivoj transakciji financijskoj policiji u Hong Kongu jer tvrtka spomenutog trusta – PNP Overseas – “nije pružila jasne razloge za slanje 3.1 milijuna eura zajma” Jadranci u Hrvatskoj.

Razotkrili smo kako je sin Mihajla Perenčevića, Nikola, menadžer investicija trusta, tu transakciju Asiacitiju pravdao hitnom potrebom za obnovom restorana hotela Bellevue, koji je stradao u požaru. No istraga Oštra otkrila je, pak, kako su štetu nastalu požarom tamošnji vatrogasci procijenili na samo 200.000 kuna ili 26.9 tisuća eura.

Autor : redakcija hr-vjesnik