Bivši čelnik Dinama i bjegunac pred hrvatskim pravosuđem Zdravko Mamić koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog čega je u državni proračun vratio 52 milijuna kuna koliko je, prema presudi, nezakonito izvukao iz Dinama, podnio je tužbu Europskom sudu za ljudska prava.

Foto :hr-vjesnik

Telegram doznaje da je tužba poslana u Strasbourg od kojeg Mamić očekuje da utvrdi kako sudski postupak što je protiv njega vođen na Županijskom sudu u Osijeku nije bio pravedan. Tužio je Hrvatsku upravo zbog povrede prava na pravično suđenje, ali i kršenje presumpcije nedužnosti, kao i zbog nezakonitog oduzimanja imovine od supruge. U njegovo ime tužbu Europskom sudu za ljudska prava podnijele su odvjetnice Lidija Horvat i Sandra Marković.

Među argumentima kojima Mamić želi dokazati nepravednost suđenja jest činjenica da su suci koji su vodili postupak protiv njega sada pod istragom zbog primanja mita. Nedavno je Ustavni sud RH odbio Mamićevu tužbu uz obrazloženje da je sam korumpirao suce, pa se stoga ne može žaliti na njihovu pristranost budući da ranije nije ništa protiv njih poduzeo.

Autor : redakcija hr-vjesnik