Izvor slike: Podravski list (uređenje slike HR-vjesnik)

Tragična vijest stigla je u subotu ujutro iz Kliničkog bolničkog centra u Osijeku, preminuo je od koronavirusa zaraženi Martin Barčan iz Pitomače. S ovim poznatim podravskim sportašem i omiljenim Pitomačaninom razgovarao je novinar Podravskog lista, kada je doznao da su on i supruga zaraženi, a za sve je okrivio koprivničku Opću bolnicu, prenosi portal Podravski list.

Obitelj, rodbina i prijatelji u šoku su, jer Martin na početku nije bio u teškom stanju, čak jedno vrijeme nije imao nikakve simptome. Činilo se da će proći bez posljedica, no naglo mu je pozlilo, stanje se pogoršalo pa je morao biti prebačen u osječku bolnicu. Tamo je bio na respiratoru, no krajem tjedna je preminuo. Kako doznajemo od poznanika, nije imao postojeću kliničku sliku vezanu uz druge bolesti. Ipak, virovitički je Stožer u subotu ujutro objavio:

– Radi se o muškoj osobi 1950. godište koja je imala određene bolesti, hipertenziju, što znači da je imala određene rizične čimbenike koji su povezani i kod brojnih drugih osoba koje imaju težu kliničku sliku – izvijestili su, ne navodeći identitet preminule osobe.  

Martinovu priču o tome kako su on i supruga zaraženi objavili smo prije nekoliko brojeva u Podravskom listu. Smetalo ih je što su neki mediji objavili da su se zarazili kad su posjećivali „stariju gospođu iz Đurđevca“.

– Uzdržavamo našu tetu Margaretu iz Đurđevca koja je 26. ožujka završila u bolnici u Koprivnici na plućnom odjelu i stavljena je na respirator. Odmah je testirana i na koronavirus i nalaz je bio negativan. No, sve se zakompliciralo pred Uskrs kad su u sobu u kojoj je ležala smjestili jednu gospođu iz koprivničkog Doma za starije i nemoćne osobe. Nama je nepojmljivo da su, unatoč saznanjima da se u Domu “probio” koronavirus, smjestili gospođu iz te ustanove u sobu s našom tetom. Da stvar bude još gora, kasnije se pokazalo da je ta gospođa zaražena koronavirusom – ispričao je tada Martin Barčan za Podravski list.

Izvor slike: Podravski list (preminuli Martin Barčan)

Njihova teta bila je, tvrde, i na respiratoru, a kasnije je puštena na kućnu njegu. No, kako joj se stanje pogoršalo, opet je završila u bolnici, a tamo joj je potvrđeno da ima koronu. Upravo na dan objave priče s Martinom teta Margareta je preminula, kažu iz bolnice, uz koronavirus. Jer, imala je ozbiljnu kliničku sliku i pridružene bolesti koje su dovele do smrtnog ishoda.  

– Da, u bolnici je teta bila ponovno testirana i novi nalaz pokazao je da je zaražena koronavirusom. To samo pokazuje da se sigurno zarazila od gospođe iz Doma za starije koja je bila u njenoj sobi – ispričao je tada Martin Barčan za lokalni novinski list.

Od svoje tete zarazu su „pokupili“ i Martin i supruga mu Katica.

– Mi nemamo nikakve teške simptome i određeno nam je da se 28 dana liječimo kod kuće. Supruga jedino ima proljev, dok se ja osjećam normalno kao i dosad – ispričao je prije nešto više od dva tjedna Martin Barčan kojemu se stanje, nažalost, promijenilo nagore te je preminuo.

AUTOR: Podravski list