Izvor slike: Etleboro.org

Nakon proslave 25. obljetnice VRO Oluja, dojmovi onih koji su bili u Kninu, a i gledatelja koji su proslavu pratiti putem malih ekrana, još se nisu slegli. Najviše se “prašine diglo” zbog govora predsjednika Milanovića na obljetnici Oluje. Mediji i javnost su podijeljeni, iako ima puno više pozitivnih kritika na njegov govor nego negativnih.

I drugi dan nakon proslave Oluje reakcije na govor predsjednika Milanovića stižu sa svih strana, a građane se posebno dojmio jer je govorio “iz glave” a ne čitajući s papira kao što su govore imali pripremljene Plenković i Jandroković.

Jedan dio ljevičara i članova SDP-a ostali su u šoku nakon Milanovićevih posljednjih poteza kojima ih je uznemirio.

“Milanović je odlikovao generala HVO-a kojega je tužiteljstvo BiH optužilo za teške ratne zločine, mi se zaista pitamo što je njemu. Ne možemo vjerovati da Milanović za takve ljude pronalazi opravdanje, nikada ni jedan istinski socijaldemokrat ne bi povukao takav potez, pa Jelića je odbila odlikovati čak i Kolinda Grabar-Kitarović. Njemu je važno da se dodvori generalima, javno ga hvali Rojs, u šoku smo, doista smo u šoku. Potpuno nas je iznevjerio”, zaključuju u SDP-u.

Nadalje, Inicijativa mladih za ljudska prava povodom 25-te godišnjice Oluje otvorenim pismom obratila se predsjedniku Zoranu Milanoviću, te su od njega tražili da prestane s veličanjem Oluje jer kako kažu za vrijeme i nakon VRO Oluja dogodilo se niz zločina i kršenja ljudskih prava koja nitko ne spominje.

Politički analitičari i desničari oduševljeni Milanovićem

“Odnose sa susjedima spominjao je i u Zvonimirovu gradu, iz kojeg je poručio da nismo više isto društvo otprije 25 godina, ali da su nam sa Srbijom odnosi komplicirani više od sto godina, što bi možda trebalo i zanemariti te početi surađivati”, rekla je politička analitičarka Ankica Mamić.

“Kad je predsjednik iz “desnog bazena”, onda su problem sindikati, a kad je iz “lijevog bazena”, onda su obično to branitelji. A sad imamo čelnika koji ima hrabrosti poslati poruku i desnom biračkom tijelu, što je jako dobro. Kultura dijaloga je ta koja društvo može povući naprijed, omogućiti da se počnemo nositi s problemima, kojih će uskoro biti jer nas čeka i gospodarska oluja”, rekla je Mamić.

Izvor slike: Direktno.hr (screenshot)

Milanović je, kaže stručnjak za strateško komuniciranje Božo Skoko, u svim aktivnostima vezanim uz obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti bio na državničkoj razini.

“Takvim Milanovićem i takvim predsjednikom Hrvatske možemo se ponositi. Bio je prilično jasan u izricanju svojih stajališta i povijesnih činjenica vezanih uz Domovinski rat, ni u jednom trenutku se nije libio nazvati stvari pravim imenom, kome god se to svidjelo ili ne. Ispravio je povijesnu nepravdu prema braniteljima iz Bosne i Hercegovine koji su sudjelovali u oslobađanju Hrvatske, čime je pokazao nacionalnu odgovornost i stratešku širinu u promišljanju. Također, njegovi istupi bili su okrenuti budućnosti, pomirenju, zajedništvu”, rekao je Skoko i dodao da je Milanović dobro poentirao i na analizi puta do pobjede u Domovinskom ratu te hrvatsko-srpskim odnosima kao ključnom faktoru stabilnosti u regiji.

Među onima kojima se govor Milanovića svidio je i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, član Hrvatskih suverenista, koji je za Dnevno povukao paralelu između govora od predsjednika i od premijera.

“Govori su pomno osmišljeni. Zoran Milanović, i to ne prvi put, ispao je veći suverenist od Andreja Plenkovića. Usudio bih se reći da je, kao i oni igrokazi u Okučanima, i ovo vjerojatno bilo dogovoreno – na koji će način tko nastupiti, na koji će način nastupiti Plenković s jednim umjerenim, proeuropskim govorom i, eto, Milanović, koji je tobože ljevičar, a ovaj tobože desničar, s jednim ovako malo suverenističkim govorom. Riječ je o još jednom igrokazu”, mišljenja je Hrvoje Zekanović koji ujedno hvali gestu odlikovanjima koja je uoči Oluje dodijelio predsjednik RH Zoran Milanović.

Bivši savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Franje Tuđmana Ivić Pašalić gostovao je na N1 televiziji gdje je komentirao proslavu 25. obljetnice Oluje i predsjednika Milanovića za kojeg kaže da ima problem stila, ali da mu se u političkom djelovanju ne može predbaciti nedostatak državotvorstva.

“Dobro je da najsnažniji predstavnik hrvatske ljevice ima ovakve stavove, to je izuzetno dobro. Jedno vrijeme, dok je na čelu HNS-a bila Vesna Pusić, bili su izrazito lijeva, pa čak i antihrvatska grupacija, sada je dobro da je ljevica ovo”, zaključio je Pašalić.

Podsjetimo, prije nekoliko dana i general Ljubo Ćesić Rojs otvorio je dušu te na sva zvona nahvalio predsjednika Milanovića da je već učinio više nego sve HDZ-ove vlade u zadnjih 15 godina.

Govoreći o kritikama iz BiH u vezi s odlikovanjem generala HVO-a Zlatana Mije Jelića, rekao je da pretjeruju.

“Oni u BiH trebaju nas sve odlikovati što smo ih branili jer Bihać bi bio Srebrenica”, poručio je Rojs.

Pratio je i Milanovićev govor nakon odlikovanja, te je zaključio:

“Ovo je nakon Franje Tuđmana prvi državnički govor, sve dosad bili su govori mlakonja“. 

Još je nekoliko puta pohvalio Milanovića, rekavši da generali ne bi bili oslobođeni da njegova Vlada nije “odrišila kesu” i platila odvjetnike, a stranka kojoj on pripada, kako je rekao, tjerala ih je kroz gologotu, zbog čega je Ivu Sanadera nazvao veleizdajnikom.

AUTOR: HR-vjesnik