Izvor slike: Sportske novosti

Nacionalni stožer civilne zaštite u ponedjeljak je izdao preporuku da se obustave sva javna događanja s više od tisuću ljudi. Znači li to da će biti prekinuto nogometno prvenstvo? Ili će se igrati s manje od tisuću gledatelja? Ili bez publike? U HNS-u će tijekom utorka odlučiti kako dalje, nakon što su u ponedjeljak Gorica i Lokomotiva odigrale po redovnom programu. O tome se moraju izjasniti vodeći ljudi Saveza. Budući da nema previše termina u pričuvi i da su kod nas svi navikli na prazne tribine, ima logike da HNL ide dalje bez gledatelja ili s limitiranim posjetom.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je sljedeće: “Više zemalja Europe uvelo je ovu mjeru. Mi smo razmatrali je li potrebno takvu mjeru uvoditi jer imamo povoljnu situaciju. Smatramo da je sad pravi trenutak da je uvedemo kako se bolest ne bi širila. Na velikim skupovima nemoguće je kontrolirati je li netko asimptomatski kliconoša, a ako nam se na velikom skupu dogodi širenje, trebat će nam znatni kapaciteti da takve potencijalne pacijente obradimo” – rekao je Capak.

Za manje skupove moraju se osigurati potrebni higijenski uvjeti. Sportska natjecanja ulaze u ovu mjeru, a za hrvatske sportaše u državi i svijetu vrijede sve upute kao i za druge građane.

Dragan Primorac, predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a, najavio je odluku o HNL-u u utorak.

– Napravit ćemo telefonsku sjednicu Zdravstvene komisije. Ne mogu prejudicirati zaključak, moje je mišljenje da se treba poštivati preporuka države. Upravo je država ta koja odlučuje u ovakvim slučajevima, a ne FIFA niti UEFA. No, što znači tisuću gledatelja? Ako je jedan zaražen, previše je – kazao je Primorac.

Jednako je rekao i Josip Brezni, povjerenik za natjecanje Prve HNL:

– U HNS-u ćemo razmotriti sve aspekte. Glavnu riječ ima Zdravstvena komisija. Dakako, da postoji više opcija. To je nova situacija.

Dakle, HNL bi teoretski mogao biti prekinut, ali zapravo za to ne postoji pravi razlog. Barem nije javno poznat. No, HNL bez publike je možda najrealnije rješenje za predstojeće utakmice. Eto, koronavirus došao je na indirektnim putem i naš nogomet, prenose Sportske novosti.

Još 27. veljače Zdravstvena komisija HNS-a objavila je preporuke. U njima je istaknula kako je najbolja prevencija mogućeg širenja virusa SARS-CoV-2 daljnje provođenje redovitih higijenskih mjera te zaštite od zaraznih bolesti.