Izvor slike: HR-vjesnik

Prije nekoliko dana Meggle Hrvatska je najavio zatvaranje tvornice u Osijeku zbog nemogućnosti da se uspostavi profitabilno poslovanje. To što Meggle do kraja godine odlazi iz Hrvatske te 160 radnika i stotine kooperanata ostavlja bez egzistencije, uznemirila je domaću javnost.

Odluka je konačna i potvrdili su je u vrhu poznate njemačke kompanije. Razlog? Hrvatska nema dovoljno sirovine, mlijeka, pa Meggle odlazi tamo gdje ga ima i gdje je jeftinije poslovati: u BiH i Srbiju.

Prije nekoliko dana je i tvornica šećera Viro iz Virovitice službeno u poslovnom izvještaju potvrdila gašenje proizvodnje u tom gradu. Time je potvrdila medijske napise o zatvaranju pogona u Virovitici i otpuštanju 180 radnika. U tom izvještaju Viro navodi kako se ove godine ne planira prerada šećerne repe u tvornici u Virovitici, već će to činiti samo u pogonima zajedničke tvrtke u Županji i Osijeku, koje imaju dovoljno sirovina.

Razlozi gašenja pogona u Virovitici slični su onima zbog kojih Meggle odlazi iz naše zemlje: nedostatak sirovine i njezina cijena. Hrvatska je nekonkurentna i posljedice su neizbježne.

Kritičari bi rekli, u normalnoj državi sa zdravim gospodarstvom sasvim je normalno da kompanije stalno propadaju i nastaju nove, posebno zbog toga što se radi o malom pogonu u kojem je radilo 160 ili 180 ljudi, no za Hrvatsko gospodarstvo je to itekako veliki šok.

Nacionalna histerija oko gašenja tvornica Viro i Meggle još je i veća, ako razmotrimo podatak da oba dvije tvornice dolaze iz Slavonije, gdje uvijek pobjeđuje HDZ, a županije iz Slavonije su među najnerazvijenijima i najsiromašnijim županijama u Hrvatskoj.

Vukovarsko-srijemska županija je u razdoblju od 2014. do 2018. manja za više od 19.000 stanovnika. Neki bi konstatirali da je taj podatak nezanemariv s obzirom da je riječ o županiji u kojoj živi tek nešto više od 150.000 ljudi. Ali samo prošle godine iz te je županije u inozemstvo iselio 3.001 stanovnik, a u rekordnoj 2017. njih 5.091. Ukupno je od 2011. iz te županije u inozemstvo odselilo preko 16.700 stanovnika, a iz inozemstva se vratilo tek nešto više od 3.400 osoba.

Ništa bolje nije ni u Osječko-baranjskoj županiji koja je po apsolutnim brojevima iseljenih odmah poslije Zagreba i Dalmacije. Od 2011. do 2018. iz te je županije u inozemstvo iselilo preko 18.400 ljudi, a doselilo se iz inozemstva 4.070. Rekordne 2017. iz Osječko-baranjske županije u inozemstvo je otišlo 5.094 ljudi.

Kad se zbroji svih pet slavonskih županija, zemlju je od 2011. do 2018. napustilo 58.679 ljudi.

S time da treba naglasiti kako u službene podatke odlaze samo oni koji prije iseljavanja odjave boravište, što ne rade svi iseljenici. Stručnjaci smatraju kako se spomenuti registrirani broj treba pomnožiti s 2,6 da bi se dobila realna procjena broja iseljenih građana, dok je za pretpostaviti da oni koji se u zemlju vraćaju ili dolaze u potrazi za poslom redovito prijavljuju boravište.

Po tim izračunima, iz 12 županija u kojima je na vlasti HDZ je od 2011. otišlo gotovo 300.000 ljudi, a polovica od tog broja odnosi se na slavonske županije.

Dosadašnje ekonomske politike koje su se provodile u Hrvatskoj, bazirane su na relativno velikom poreznom opterećenju u odnosu na stupanj razvoja, spašavanjem gubitaša i kažnjavanjem uspješnih, kupovinom socijalnog mira raznim subvencijama i stvaranjem glasačke političke baze kupnjom birača uhljebljenjem u raznim javnim institucijama, stvorile su bijednu situaciju u kojoj je gašenje jedne realno male tvornice razlog za nacionalnu histeriju.

A rezultat toga je ekonomska stagnacija Hrvatske, relativno slab ekonomski rast u odnosu na usporedive države.

Zbog toga će Meggle kao i Viro biti samo još jedni u nizu gospodarskih subjekata koji su shvatili da im se u Hrvatskoj jednostavno ne isplati poslovati.

AUTOR: HR-vjesnik