Osijek – Zastupnici Kluba Socijaldemokrata u Hrvatskom saboru, Romana Nikolić i Domagoj Hajduković, održali su 23. travnja 2022. konferenciju za medije s temom „Zakon o poljoprivrednom zemljištu – posljednji čavao u lijes hrvatske poljoprivrede.“

Foto : hr-vjesnik

„Ovaj tjedan smo u drugom čitanju raspravili Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Na žalost, ako se ovaj Zakon usvoji u ovakvom obliku, bojim se da će stvoriti brojne poteškoće našim poljoprivrednicima. Ukoliko želimo imati kvalitetnu poljoprivredu proizvodnju, moramo odgovorno, planski i s vizijom upravljati s najvažnijim resursom za tu djelatnost – zemljom. Viziju tu uopće nema, jer relativno nedavno smo donijeli Strategiju poljoprivrede do 2030. Sama činjenica da je zakon o poljoprivrednom zemljištu bio u proceduri prije krovnog dokumenta za Hrvatsku poljoprivredu i da sada u drugom čitanju ništa iz strategije nije ušlo u njega, dovoljno govori. U novom Zakonu nema jasnih garancija da se zemljište opet neće dijeliti po babi i stričevima, a nema ni odredbi o reviziji zemljišta dodijeljenog po starom zakona. Drugim riječima, tko je jamio jamio je. Sve ovo stvara veliku zabrinutost i među OPG-ovim ali i ostalima hoće li moći doći do zemljišta“ otvorio je konferenciju Hajduković.

Romana Nikolić je upozorila da preuzimanjem Zajedničke poljoprivredne politike EU i obveza koji iz njega proizlaze, mi smo se obvezali da ćemo do 2030.g. postići ekološku proizvodnju od 25%, što je gotovo ¼ ukupne Hrvatske poljoprivredne proizvodnje, a to nije mali dio poljoprivredne proizvodnje u RH, već naprotiv…upravo „ krupan zalogaj“, a koji se boduje s „ mršavih „ 5 bodova te se na osnovi takvog nepravednog tretmana i apsolutno ne motivirajućeg poticaja za eko proizvođače, sigurno neće ostvariti! Kao ni potaknuti buduće eko proizvođače da se uopće počnu baviti s takvom vrstom proizvodnje.

„Moramo biti svjesni da Eko proizvodnja nije jednostavna, iziskuje veliki angažman samih eko proizvođača. Stoga, oni koji se odluče na takav korak i prijeđu iz nekonvencionalne proizvodnje u ekološku, obvezuju se na 5 godina vjernosti i nemogućnosti izlaska iz te proizvodnje, svjesno prelaze na manje prinose po jedinici površine, a samim time i na manji dohodak, a potpore za ovu vrstu proizvodnje su se smanjile i nisu više primamljive kao što su nekad bile. Zaključno….veliki rizik bez ikakve sigurnosti.

Nadalje, kada je u pitanju raspolaganje državnim zemljištem mnogi poljoprivrednici već duže vrijeme iskazuju nezadovoljstvo načinom davanja zemljišta u zakup od strane jedinica lokalne samouprave.

Postoje primjeri iz Čađavice, Pitomače, Garešnice, Punitovaca i Siska, gdje smo svjedočili samovolji i netransparentnošću pojedinih čelnika JLS-a kada su se državna zemljišta javnim pozivom dijelila stranačkim poslušnicima, podobnim kadrovima, kumovima i rodbini, većinom osobama koja do tada nisu imali zemlju u zakupu, a bez nje su ostali ozbiljni dugogodišnji poljoprivredni proizvođači.
A upravo oni žive isključivo od poljoprivrede i sada ne mogu doći do osnovnog resursa koji im je potreban – zemlje.

Foto : hr-vjesnik

2023.godine prestaje moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta, što je zabrinjavajuće, jer to nam je posljednja šansa da sačuvamo nacionalni strateški resurs, jer pitanje je kome će i u kolikim hektarima doći u posjed ta zemlja.

Kada sve rezimiramo, jedino što što možemo zaključiti da ovakav Zakon ne pogoduje malim i srednjim proizvođačima, koji su već opterećeni ogromnom cijenom mineralnih, zaštitnih sredstava, niti će spriječiti zlouporabe i nepravilnosti pri dodjeli poljoprivrednog zemljišta, kao da i ovakvim Zakonom postoji realna opasnost da će se iseljavanje iz ruralnih područja Slavonije i dalje nastaviti“ kazala je Nikolić.

„Od uspostave moderne Hrvatske države, Zakon smo mijenjali 28 puta. Niti jednom nismo iznjedrili provediv i pošten način raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Naš je prijedlog da se Zakon pošalje u treće čitanje i da se konzultira šira zainteresirana i znanstvena javnost, kako bi bar pokušali od ovog fijaska od zakona napraviti nešto kako treba. Donošenje ovakvog Zakona moglo bi biti katastrofalno za naše male i srednje poljoprivrednike koji ionako već nisu u zavidnoj poziciji. Pozivamo vladajuće ali i sve ostale zastupnike da podrže ovaj prijedlog“ zaključio je Hajduković.

Autor : redakcija hr-vjesnik