U autorskom tekstu za “Pečat” (“Februar koji će promeniti svet”) Bojan Bilbija dao je genezu sadašnjeg sukoba u Ukrajini u svetlu poslednjih događaja i ruske intervencije.

Foto : hr-vjesnik

U jednom delu teksta objašnjeno je i zbog čega je predsednik Putin poslao vojsku u Donjeck.

Uoči potpisivanja akata o priznanju Vladimir Putin je najpre održao sednicu Saveta bezbednosti RF, na kojoj su se svi prisutni bez dvoumljenja izjasnili za rusko priznanje narodnih republika Donjecke i Luganske.

Foto : hr-vjesnik

Razlog je bio više nego očigledan: sprečiti nastavak masovne pogibije civila, ruskih državljana, u Donbasu pod ukrajinskim bombama, imajući u vidu da je sukob iz 2014. i 2015. već odneo, prema procenama Ujedinjenih nacija, preko 13.000 žrtava, od čega je samo u donjeckom regionu stradalo oko 4.000 civila.

Foto : hr-vjesnik

Ako se pogleda mapa planirane ukrajinske ofanzive na Donbas, do koje je došao vojni štab DNR-a, može se videti da su dve male republike u potpunosti okružene desetinama hiljada neprijateljskih vojnika, opremljenih tenkovima, artiljerijom, samohodnim haubicama i višecevnim raketnim bacačima – spremnim u svakom trenutku da započnu invaziju.

Foto : hr-vjesnik

Nakon dolaska ruskih snaga, po modelu nedavno viđenom u Karabahu ili Kazahstanu, napad kijevskih snaga na Donbas značio bi direktan sukob s trenutno verovatno najmoćnijom vojnom silom sveta.

Izvor : Bojan Bilbija za Pečat

Autor : M.M