Odbjegli Zdravko Mamić državi je namirio 52 milijuna kuna, na što ga je obvezala pravomoćna presuda osječkog Županijskog suda za izvlačenje novca iz Dinama, nakon sporazuma koje je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo sklopilo s njegovom suprugom.

Državno odvjetništvo je, ne navodeći imena, potvrdilo da je radi naplate oduzete imovinske koristi na temelju pravomoćne i ovršne presude Županijskog suda u Osijeku od 6. lipnja 2018. sa suprugom osuđenika 28. lipnja 2021. sklopila sporazum o namirenju.

Država je i prije sklapanja sporazuma s Mamićevom suprugom, a nakon što je presuda postala pravomoćna, naplatila ranije blokiranih 7.5 milijuna kuna.

Supruga se sporazumom obvezala ispuniti preostalu obvezu od 44.5 milijuna kuna u roku od 30 dana.

Foto: hr-vjesnik

Navedeni iznos uplaćen je 21. srpnja 2021. u korist proračuna Republike Hrvatske, doznaje se u Državnom odvjetništvu.

Pitali smo odvjetnika Antu Nobila zašto je Zdravko Mamić baš sad uplatio taj dug. 

“Teško mi je to znati, ne pratim ja toliko detaljno Mamića, nije moj klijent. Ali je neka logika da nitko ne plaća toliko bez svrhe, svrhu ima. Sad, koja je svrha, teško mi je reći”, rekao je Nobilo. 

Kaže da je ta uplata izvršenje dijela presude. 

“Postoji još onaj drugi dio te presude, a to je zatvor, koji nije izvršen. Međutim, predmet je na Ustavnom sudu. Je li uplaćeno kako bi Ustavni sud lakše ukinuo pravomoćnu presudu? U mnogim zemljama Zapada takve stvari se i rješavaju tako da se napravi sporazum s onim tko se nađe u takvom financijskom prekršaju i jednostavno se plati državi ono što se ima platiti i još neki kazneni porez i više-manje je sve riješeno”, kaže Nobilo i ponavlja da u zapadnim zemljama ima praksi da se rade sporazumi, da se plati šteta i da se onda ne procesuira te ljude. 

“Mi imamo drugu pravnu praksu. U kojem smislu je ovo napravljeno i zašto – ne znam”, rekao je Nobilo. 

Kaže da ne može biti oslobođen. 

“On je tu pravomoćno osuđen. U toj pravomoćnoj presudi kaže se da je kriv – određuje mu se zatvor i određuje se da ima platiti Republici Hrvatskoj određen dio. On je ispunio dio te presude, ali nije ispunio ono što se tiče zatvora. Ako Ustavni sud ne ukine tu pravomoćnu presudu, taj zatvor i dalje se mora izvršiti, uplata ne znači ništa”, zaključio je Nobilo za Index. 

Zdravko Mamić 2018. godine osuđen je, podsjetimo, na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama.

Mamićev odvjetnik Veljko Miljević kaže da je Mamić platio dug da “poštedi obitelj traume”. 

Foto: hr-vjesnik

“Zdravko Mamić je znao da nakon što presuda postane pravomoćna, dolazi do realne mogućnosti pokretanja prisilnog izvršenja te presude, što se sad u hrvatskom pravu zove ovrha. Dakle, znao je da može doći do ovrhe i da ovrha zaista može prouzročiti kod njegove najuže obitelji, kod supruge i djece, velike psihičke traume i sve ono što je s tim vezano, tako da je on već dulje zauzeo stav da će to pokušati izmiriti”, rekao je Miljević za RTL. 

Autor: M.M.