Izvor slike: Euronews

U Hrvatskoj su jučer potvrđena tri nova smrtna slučaja, među njima prvi u Zadru i Dubrovniku te peti u Osijeku, a ukupan broj zaraženih porastao je s 56 novopotvrđenih slučajeva na 1182. Time je, poručuje Nacionalni stožer zadržana linearna epidemiološka linija rasta oboljenja od covida-19 od kojeg je u svijetu umrlo više od 66 tisuća ljudi.

U Zadru, Dubrovniku i Osijeku u posljednja 24 sata zabilježen je po jedan smrtni slučaj pa se ukupan broj umrlih u Hrvatskoj popeo na ukupno 15, a svi su bili kronični bolesnici starije životne dobi, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izjavila je u emisiji HRT-a Nedjeljom u 2 da broj od 56 novooboljelih pokazuje da se držimo stabilno, a porast broja umrlih je očekivan. “Broj novooboljelih je dobra informacija jer znači da se držimo stabilno, međutim još je prerano za bilo kakvo opuštanje”, rekla je Markotić.

Zaražena 4-mjesečna beba

Među zaraženima je 26 djece do 10 godina te njih 33 od 10 do 20 godina. Virus je potvrđen i za 143 osobe starije od 70 godina, a najveći broj zaraženih je u dobnoj skupini od 50 do 60 godina, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Izvijestio je i da je u Nuštru zaraženo četveromjesečno dijete koje se zarazilo od majke. ”Njihovo stanje je dobro, nemaju simptoma i pomno se prati njihovo stanje”, naglasio je.

Capak je rekao i kako su dosadašnja iskustva s djecom i trudnicama pozitivna, trudnoće završavaju u redu, a djeca bez simptoma prebolijevaju bolest.

Na respiratoru 39 ljudi

Po podacima koje je iznio Beroš na respiratoru je trenutno 39 bolesnika, oporavljenih je 125, a ukupno hospitaliziranih 374. Prema spolu, 52 posto su muškarci, a 48 posto žene.