Znatno se ubrzava rast broja novozaraženih u četvrtom valu epidemije u Hrvatskoj. Danas imamo 882 nova slučaja zaraze, što je gotovo 50% više u odnosu na prošlu subotu. Trenutačno oboljelih već je gotovo 4500.  

Očekivano, s rastom broja novozaraženih te i dalje nedovoljnom procijepljenošću, ponovno jača pritisak na zdravstveni sustav. U bolnicama je 469 oboljelih, gotovo stotinu više nego prošle subote. Na respiratoru je 59 najtežih slučajeva, također znatno više nego prije tjedan dana.

U posljednja 24 sata još je sedmero preminulih s COVID-om. U šest dana ovoga tjedna ukupno je umrlo 37 oboljelih. Cijeli prošli tjedan imali smo 24 žrtve epidemije.

30 zaraženih i zagrebačkom Domu za starije osobe

Klupe prazne, posjeti zabranjeni. U Domu za starije osobe Peščenica u Zagrebu 30 korisnika zaraženo je koronavirusom, četvero je hospitaliziranih. 

– Tu se radi o jednom ozbiljnijem komorbiditetu općenito kod tih osoba, i malo o starosnoj dobi. Recimo, jedna gospođa koja je u KB-u Dubrava ima 102 godine, kaže ravnateljica doma mr. sc. Marija Orlić.

– Izuzev dva korisnika su svi bili cijepljeni, dodaje i poručuje:

– Nema nikakve panike, simptomi su slabiji i naši korisnici osjećaju se sigurno.

Izvor zaraze, kaže, teško je utvrditi.

– Oni su odlazili u svoje familije, na more, vikendice, jednostavno su se uključili u građanstvo, u dućan i ostalo, i sad je vrlo teško utvrditi gdje je to počelo, kaže Orlić.

Necijepljeni najčešće završavaju u bolnicama

S druge strane velik broj posjetitelja, ali i cijepni punkt na Jesenskom međunarodnom stočarskom sajmu u Gudovcu pokraj Bjelovara.

– Bitno je da je pružena mogućnost da svi koji žele mogu doći i iskoristiti tu mogućnost da se na jednostavan način cijepe, tako da smo mi tu za njih spremni i pripravni, poručuje dr. med. Zlata Ileković Pejić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije.

Necijepljeni najčešće završavaju u bolnicama.

– Preko 85 posto do 90 posto su necijepljeni, kaže dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.

– Imamo 25 bolesnika kojima je registriran COVID, od toga je dvoje na respiratoru, dodaje.

Na COVID-odjelu u KBC-u Rijeka 28 je oboljelih od kojih je 5 na respiratoru. Broj zaraženih sve je veći.

– Na današnji smo dan s 93 novooboljela u ovome valu doživjeli svojevrsni dnevni rekord, u odnosu na jučerašnji dan to je dvostruko više, kaže dr. med. Dobrica Rončević, epidemiolog NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

Foto: hr-vjesnik

Više oboljelih vodi prema većem broju hospitaliziranih, a da virus ne miruje pokazuje i najnovija mi-varijanta koja prijeti i u Europi.

Autor: hr-vjesnik