Izvor slike: Prigorski.hr

Novo žarište zaraze koronavirusom je Dom za starije i nemoćne u Koprivnici. 

Načelnik županijskog Stožera i zamjenik župana Ratimir Ljubić kazao je kako ima novooboljelih. “Njih 16, od čega je 13 štićenika iz Doma za starije i nemoćne, dvoje je zaposlenih, a jedan medicinski djelatnik. Dakle, ukupno je u našoj županiji dosad evidentirano 49 slučajeva.”

U javnosti kruži anonimni mail, u kojem se opisuje da se radi o zaposlenicima doma koji iskazuju svoje nezadovoljstvo i kaos koji tamo vlada

Nekolicina portala dobila je mail pod naslovom “Apel” i bez potpisa, a u mailu se opisuje stanje u Domu za starije i nemoćne u Koprivnici.

U mailu pišu da je stanje u Domu kaotično te kako prenošenja službenih informacija nema. Kažu kako korisnici iz Doma izlaze kroz balkone u prizemlju, da se testiranja vrše po čudnom redoslijedu i da se hrana ne ostavlja pred vratima soba.

Tekst maila s generičke adrese prenosimo u cijelosti: 

“Poštovani, obraćamo vam se kao skupina zabrinutih radnika Doma za starije i nemoćne u Koprivnici. Stanje u domu je blaže rečeno kaotično, službenih informacija nema nikakvih, sve što znamo je ono što si radnici međusobno prenesu i čitanjem vijesti iz medija. Velika većina tih vijesti koje mediji pišu nisu točne, a radnici se boje bilo što pitati ili komentirati. Svaki dan odlaze kući sa strepnjom što donose svojim obiteljima sa svojeg radnog mjesta. Tako da smo odlučili ovim putem apelirati na javnost, ministra, bilo koga…”, počinju u anonimnom priopćenju.

“Korisnici izlaze van iz doma kroz balkone u prizemlju, nije istina da se hrana ostavlja ispred soba, testiranja se vrše po jako čudnom odabiru, testiraju se radnici koji uopće ne rade nego su na godišnjem, a neki zdravstveni i ostali radnici, koji su imali direktan kontakt s oboljelim korisnicima nisu testirani ni jedanput. U medijima se proziva kuhar koji je pozitivan na virus, puno prije nego što se saznalo za njega, prva korisnica kojoj se ustanovio virus se žalila da joj nije dobro, desetak dana se skrivalo da ima simptome vezane uz virus i od svih djelatnika doma koji su bili u izravnom kontaktu , samo je jedan djelatnik upućen u samoizolaciju, dok je za druge rečeno da dođu normalno na posao”, dodaje se u anonimnom mailu.

“Javna tajna je u domu da djelatnica Doma za starije i nemoćne, vrši usluge šišanja korisnika po sobama. Djelatnica isto tako nije testirana. A ta ista djelatnica radi u timu, koji mjeri temperaturu svim drugim djelatnicima prilikom dolaska na posao i ima neposredan kontakt sa svakim od njih, ali nju čuva politička iskaznica, nebitno koja. Najmanje tridesetak korisnika doma ima simptome, povišena temperatura, proljev, kašalj… ali to se skriva i ne testiraju se svi. Tek sad nakon što se otkrilo da je korona virus ušao u dom, dosta toga je poduzeto da se smanji rizik od zaraze, ali ni blizu kao što je prikazano u medijima….Poduzmite nešto dok ne bude kasno, pravo stanje se prikriva, rade se nelogične stvari, sprema nam se scenarij doma iz Splita”, pišu u nepotpisanom mailu.

Jadne starce zaražene virusom prebacuju u obližnju bolnicu pješke u kolicima

Jučer u popodnevnim satima odradio se postupak evakuacije zaraženih stanara prema koprivničkoj bolnici koja je udaljena cca 300 metara od doma za starije i nemoćne. Jedan po jedan, s gotovo 10 metara razmaka, u kolicima i pratnji zdravstvenih djelatnika potpuno zaštićenih od bilo kakvog kontakta.

“Išli su jedan za drugim, isprva nisam znao o čemu se radi, nije baš bilo ugodno za gledati. No, kad sam čuo vijest o zarazi u Domu, bilo mi je jasnije.”, ispričao je čitatelj za lokalni medij Podravski list.

Izvor slike: ePodravina.hr (screenshot)

Dobar dio javnosti u Podravini osudio je ovaj način evakuacije starih i nemoćnih ljudi.

Prenosimo neke komentare sa društvenih mreža:

“Prizori su doista sramotni. Stari i teško pokretni štićenici prevoze se u invalidskim kolicima po ulicama i pločnicima. Potpuno nezaštićeni i izloženi pogledima prolaznika.”

“Sram me je da se to dešava u mom gradu.”

“Sustav u Koprivnici još jednom je teško pao na ispitu humanosti. Sramota nad sramotama!”,

Ravnateljica smiruje situaciju i kaže da je sve pod kontrolom

Budući da je anonimni mail pristigao na nekoliko redakcijskih mailove, i to prije jučerašnje konferencije za medije Stožera u Koprivnici, lokalni mediji su ravnateljicu Doma pitali o navodima iz anonimnog maila.

“Gledajte, sama riječ da su anonimne prijave govori o svemu tome. U svakoj situaciji ima dobronamjernih i zlonamjernih ljudi. Vi svi znate da su kod nas smještene osobe starije životne dobi i zaista ne znam kako bi se oni provlačili kroz prozore i balkone. A da je to bilo točno, onda bi nam ta osoba to trebala dojaviti, jer naravno, mi smo u domu, ne van doma i zaista zaposlenici nisu vidjeli nikoga da izlazi kroz prozor i balkone. Zaista nismo studentski dom, nego Dom za starije osobe. Dom je pod kontrolom apsolutno i nitko ne može izaći. Ali evo priče su ovakve, ja drugo osim činjeničnog stanja ne mogu reći”, odgovorila je ravnateljica Doma Vesna Križan

Izvor slike: ePodravina (screenshot), ravnateljica Vesna Križan

Ravnateljici ovo nije jedini skandal koji joj se nedavno dogodio. Prije par mjeseci našla se u središtu skandala nakon što je otkriveno da joj je štićenica doma prepisala vrijedan stan u Zagrebu.

Vesna Križan i njezin suprug u studenom 2003. potpisali su ugovor o doživotnom uzdržavanju s gospođom Đurđicom (81). Ona im je prepisala dvosobni stan u Zagrebu. Samo tri dana kasnije, Đurđica dobiva mjesto u koprivničkom Domu za starije i nemoćne.

U to je vrijeme Vesna Križan bila čelnica povjerenstva koje je odlučivalo o smještaju u tu ustanovu. Unatoč ugovoru o uzdržavanju za koji su mjerodavni pouzdano znali, ona 2008. godine postaje ravnateljica Doma. Iste godine Đurđica umire, a njezin brat koji je živio u stanu u Zagrebu baca se pod vlak.

Svakako, intrigantni detalji iz života ravnateljice Doma za starije i nemoćne u Koprivnici u koji se probio zloglasni koronavirus.

AUTOR: Redakcijski tekst