Građani Popovače, čini se, zadovoljni s protekle četiri godine i nisu spremni mijenjati.

Popovača je poseban grad u Sisačko-moslavačkoj županiji. Osim najpozitivnijim prirodnim prirastom,

Popovača se može pohvaliti da je po stažu najmlađi grad u županiji, ali i jedini grad u kojem jedan gradonačelnik vlast obnaša već puna četiri mandata. Ovaj mandat Mišković je osvojio u koaliciji s HDZ-om, ali je prošle godine pukla ljubav zbog „problematičnog ponašanja koalicijskog partnera“, kako je svoje odmicanje od dotadašnjeg partnera objasnio Mišković. Odgovor mu je stigao u obliku kandidature Romana Rosavca, do sada zamjenik i bliskog suradnika župana Ive Žinića, koji je županijsku administraciju vodio mandat i pol, a na tome mjestu naslijedio SDP-ovu županicu Marinu Lovrić Merzel.

Mišković i Rosavec u glavnim ulogama IPSOS-ovog istraživanja Rosavec je u bitku protiv Miškovića krenuo prijetnjama „institucijama“, iako je sam glavni lik nekoliko afera u kojima se pokazalo da je „krivo ispunio“ imovinsku karticu ili da je županijskim novcem financirao „friziranje“ auta svome prijatelju. Ono što, osim tih afera, radi protiv ovog kandidata je i njegov slogan „U nove pobjede s novim idejama“

Na žalost, u kampanji se nije mogla čuti niti jedna nova ideja, već uglavnom recikliranje postojećih ili posezanje za „generičkim“ projektima. Čak i njegova kampanja nije donijela nikakvu novost, a izgled njegovih plakata se utopio u prosječnost hrvatske političke promidžbe.

Mišković je u prošlosti više puta bio predmetom raznih istraga i pokušaja izazivanja „afera“, ali sama činjenica da je na čelu Popovače već četiri mandata, očito je da mu niti jedna prijava suparnika nije naškodila. Dapače, Mišković na svojim plakatima ističe da je „vaš provjereni gradonačelnik“, duhovito aludirajući da su ga dobro provjerile i institucije, ali i građani. Njegov slogan „Sigurno idemo naprijed“ odražava njegovu poziciju koju potvrđuju i rezultati IPSOS-ovog istraživanja iz ožujka, koje smo dobili na uvid. Zanimljivo je da je prema IPSOS-ovom istraživanju čak 78% građana zadovoljno je stanjem u Popovači, a tek 14% njih misli da se situacija u tom gradu pogoršava. Prema istom istraživanju Mišković desetak posto vodi ispred Rosavca, iako je očito da ni posljednjih dana nema opuštanja. Njih dvojica bi, pak, trebali ući u drugi krug u kojem se, opet prema IPSOS-u, ta razlika udvostručuje u korist Miškovića koji bi trebao potvrditi svoj peti mandat.

SDP i HSS u bitku gurnuli kandidate „pod mus“

Osim njih dvojice, kandidira se i SDP-ov Saša Jagarčec, ali po uloženoj energiji i sredstvima, čini se da je predsjednik lokalnog ogranka bio jedini koji se uopće htio kandidirati protiv Miškovića. Suradnja SDP-a i HSP-a Josipa Miškovića ima dugu povijest, a posebno jak intenzitet u vrijeme bivše županice.

HSS-ov Miško Šklempe, čini se da je kandidat također „samo radi forme“ i stranačke prisutnosti. Ako se provezete Popovačom ovih dana, nećete primijetiti niti jedan plakat smiješi i nešto obećava ovaj poznati poljoprivrednik i stočar. Kampanja u Popovači proteklih se mjesec i pol dana vodila između Miškovića i Rosavca, ponekad s „nategnutim“ pokušajima stvaranja afera, poput mosta u Jezu, na koji je reagirao čak i HDZ-ov kandidat za peti mandat na čelu Velike Ludine Dražen Pavlović koji je stao u zaštitu kolege iz Popovače. Ako dođe do drugog kruga, možemo očekivati dodatno zaoštravanje retorike jer ulozi su veliki. Rosavec je, prema izvorima iz HDZ-a izgubio svoj jaki utjecaj u županijskom HDZ-u i više nije aktivni dio tima kandidata za župana Ivana Celjaka i njegova je politička budućnost na presudnom ispitu na ovim izborima.

Autor: hr-vjesnik