Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević opet je predmet Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Sada su otvorili predmet oko imenovanja predsjednika Upravnog vijeća bolnice Srebrnjak, koji je bio i donator Možemo. Nova gradska vlast obećavala je i najavljivala javne natječaje, transparentnost. No, nakon mjesec dana na vlasti, za kadrovske poteze Tomašević ima sve manje saveznika. 

“Krenimo zajedno u bolju budućnost, Zagreb to može, svi mi zajedno to možemo”, govorio je Tomašević u kampanji.

“Oni nisu prijatelji, ne druže se, znaju se na razini poznanstva iz Varšavske”, kazala je Sandra Benčić.

Prva kadrovska imenovanja i odmah slučaj. “Oni su komunicirali da su imali 200 stručnjaka i imao sam očekivanja da će se ti ljudi staviti na raspolaganje gradonačelniku”, rekao je Renato Petek, gradski vijećnik s SDP-ove liste koji ne brani partnera. “Ja sam očekivao pažljivije poteze”

SDP kao da opravdanje traži u prelasku iz aktivizma u politiku. “Posijane su mnoge mine ili blaža pirotehnička sredstva, a ovo je jedno blaže sredstvo eksplodiralo”, kazao je Arsen Bauk.

Zato je Anka Mrak Taritaš puno jasnija. “Ovo što se sada događa je čisti amaterizam”, kazala je. Tomašević se za gradonačelnika spremao četiri godine. “Ako nastavi tako dalje, građani će reći ‘zamijenili smo Bandića novim Bandićem’ i to neće biti dobro”, rekla je.

HDZ, koji je Bandiću godinama bio saveznik, već u četvrtak otvara u Skupštini temu kadroviranja. “Iz dana u dan svjedočimo nepotizmu, netransparentnosti i kršenju zakona”, kazao je HDZ-ov gradski vijećnik Davor Filipović.

“Ja to zovem dezorijentirani diletanti”, kazao je Slavko Kojić, bivši Bandićev pročelnik koji kaže da su javni natječaji farsa, i dodao: “Oni su još u predizbornoj kampanji.” Pročelnici si, kaže Kojić, pišu pitanja i odgovore. “Ja sam vidio ta pitanja i ne mogu ih izbjeći. Dakle, sami su sebi pisali pitanja i odgovore. Ne samo ja, u cijeloj Hrvatskoj to svi rade”, rekao je Kojić.

Možemo jedino priznaje pogrešku u angažmanu javne bilježnice koja je sestra člana Nadzornog odbora, ali i donatorica kampanje. “U tom trenu nismo znali za rodbinsku povezanost i ja bih rekla da je to bila greška”, kaže Benčić.

GONG je reagirao na imenovanja u Holdingu kritizirajući gradonačelnika. “U svakom slučaju, meni se čini da bi bilo bolje da se izbjegla situacija da se imenuje donator”, rekla je Oriana Novokmet, izvršna direktorica GONG-a.

Autor: hr-vjesnik