ZAGREBAČKA Županijska skupština usvojila je rebalans proračuna za 2021. godinu koji je u odnosu na proračun donesen krajem prošle godine veći za 4.92 posto, a uz ostalo rađen je radi pokrića troškova pandemije i obnove nakon potresa.

Foto: hr-vjesnik

Rebalans proračuna za 2021. iznosi 1.329 milijardu kuna, a za 3.90 posto veći je i izvorni proračun kojim Županija realno i upravlja te on sada iznosi 541.744.967 kuna, navodi se u četvrtak u priopćenju Zagrebačke županije.

Rebalans je rađen radi pokrića gubitka zdravstvenih ustanova uslijed pandemije, obnove i saniranja šteta uzrokovanih potresom, preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata, ali i otvaranja novih, kao i usklađivanja namjenskih prihoda s rashodima, izvijestila je Zagrebačka županija.

Zagrebačka županija i dalje među najsigurnijima u Hrvatskoj

Prihvaćeno je i izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije, a koje je predstavio načelnik PU zagrebačke Marko Rašić. 

Tijekom 2020. godine na području Županije zabilježeno je 2559 kaznenih djela, 1753 prometne nesreće te 2642 prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona. U odnosu na isto razdoblje 2019. godine kriminalitet je u padu za dva posto, razriješenost slučajeva bolja je za 5.4 posto, za 7.7 posto se smanjio broj prekršaja iz područja javnog reda i mira, broj prometnih nesreća je manji za 11.2 posto, dok je broj smrtno stradalih ostao isti.

Rašić je posebno istaknuo pad kaznenih djela krađe za 3.3 posto, provalnih krađa za 19 posto, razbojništva za 41.4 posto i drskih krađa za 333 posto kao važne činjenice jer se radi o kriminalitetu koji utječe na subjektivan osjećaj sigurnosti stanovnika. Tako je područje Zagrebačke županije s aspekta sigurnosti ocijenjeno kao izuzetno sigurno i poželjno za život, a kao i prethodnih godina velika pozornost usmjerit će se na mnogobrojne preventivne programe te stručno usavršavanje policije.

Autor: M.M.