ZAGREB će dobiti prvi objekt za smještaj i zbrinjavanje divljih životinjskih vrsta u sklopu Skloništa za nezbrinute životinje Dumovec, a njegovu realizaciju omogućio je EU projekt “Oporavilište za divlje životinje – Modernizacija Zoološkog vrta grada Zagreba III faza”.

Ukupna vrijednost projekta je oko 22.7 milijuna kuna, od čega je šest milijuna kuna sufinancirano sredstvima Europske unije. Projekt se provodi od 1. srpnja 2020. do 30. lipnja 2023.

Foto: hr-vjesnik

Zbrinjavanje ozlijeđenih, iscrpljenih ili oduzetih zaštićenih vrsta napokon će biti u posebnom objektu, takozvanom “oporavilištu”, koje će se sastojati od specijaliziranih prostora površine veće od 1300 četvornih metara.

Prostor za napuštene pse

U prizemlju objekta bit će zbrinuti napušteni psi, prvi put u pojedinačnom smještaju, a na katu ozlijeđene i iscrpljene divlje životinje s područja Zagreba, strogo zaštićene vrste iz cijele Hrvatske te one oduzete u prekograničnom prometu.

“U objektu će se nalaziti suvremena karantena i veterinarska ambulanta, nabavit će se vozilo prilagođeno prijevozu životinja, oprema za hvatače i oprema za označavanje životinja koje se puštaju u prirodu”, kaže voditeljica projekta Davorka Maljković.

Osim za unaprjeđenje sustava zbrinjavanja životinja, objekt se gradi s ciljem povećanja svijesti o važnosti očuvanja divljih vrsta, naglasio je ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok. 

Foto: hr-vjesnik

Ističe da oporavilište u sklopu ustanove djeluje od travnja 2017., a već prve godine skrb je pružena za 140 životinja. “Svake godine broj je samo rastao pa je tako kroz iduće tri godine u oporavilištu koje djeluje u sklopu naše ambulante zbrinuta 941 životinja”, kaže Skok. 

Povećanje kapaciteta

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet istaknuo je važnost očuvanja zelene infrastrukture i značaj projekta za Zagreb i građane.

“Povećanjem kapaciteta oporavilišta ojačava se i kapacitet grada u rješavanju otvorenih pitanja u vezi zbrinjavanja životinja – uzevši u obzir da je naš grad urbana zelena sredina koja je, osim kućnim ljubimcima, dom i mnogim divljim životinjskim vrstama”, istaknuo je Korlaet. 

Ida Partl iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja rekla je da Ministarstvo koordinira rad 11 oporavilišta u Hrvatskoj, a iz kohezijskih fondova će se financirati još šest projekata.

Autor: M.M.