Bivša glavna sestra KB Dubrava, Manda Bagić ispričala je kako su izgledali posljednji trenuci života prvog hrvatskog predsjednika

Foto : hr-vjesnik

Prošle su 22 godine otkako je preminuo prvi hrvatski predsjednik, doktor Franjo Tuđman. Posljednjih 40 dana proveo je u Kliničkoj bolnici Dubrava, gdje je o njemu brinuo liječnički konzilij, a njegovi su suradnici vodili državu.

Utemeljitelj HDZ-a, doživotni predsjednik stranke, a i Hrvatske, u Dubravu je stigao 1. studenog 1999. s jakim bolovima. Utvrđeno je da mu je puklo slijepo crijevo. Uz to, bolovao je od karcinoma želuca, što se doznalo tek po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje su mu u vašingtonskoj bolnici Walter Reed postavili dijagnozu.

Tuđman je preminuo 10. prosinca u 23:15. U posljednjim trenucima njegova života s njime su bili tadašnja glavna sestra KB-a Dubrava Manda Bagić, časna sestra Beatrica Kvakar, sestra Melita Mesar i ravnatelj, profesor Velimir Božikov.

Uz Tuđmana do posljednjeg časa

Bio je to neočekivan rasplet događaja, jer se predsjednik izvrsno oporavljao nakon operacije. Većinu vremena je proveo sa svojim suradnicima, koji su provodili njegove odluke. No, onda je dobio sepsu.

“Znao je da je to njegov kraj te se želio oprostiti od Đurđe Šušak Andrije Hebranga. Prekršila sam protokol, nazvala Đurđu i dala mu je na telefon. Znala sam da osiguranje neće pustiti ni Hebranga. Kad je već bio na respiratoru, poručila sam da ga je Hebrang pozdravio. Zbog cijevi u ustima nije mogao govoriti, no tekle su mu suze”, ispričala je za 24sata glavna sestra Manda Bagić.

Prisjetila se i trenutka njegove smrti. “Nekoliko sati prije smrti otišla sam fra Zoranu Senjaku koji mi je dao krunicu. Kao da je malo dijete, Beti i ja smo ga uredile, obukle i spremile na vječni počinak. Već su zatvarali lijes, kad sam se sjetila hrvatske zastave koja je spremno čekala na njegovu ormariću. Rukom sam zaustavila poklopac i hrvatski stijeg sam mu stavila na grudi zajedno s krunicom”, ispričala je Bagić ističući da je ponosna što je uz Tuđmana provela njegove zadnje dane.

Prijepori oko njegove vladavine

Iako je preminuo prije 22 godine, o njegovom političkom djelovanju i danas postoje prijepori. Kritičari mu zamjeraju autoritarnost, manjak sluha za neistomišljenike i pokušaj podjele Bosne i Hercegovine. Zagovornici, pak, tvrde da je on Hrvatskoj osigurao samostalnost te da je vodio politiku zaštite interesa Hrvata u BiH.

Autor :M.M.