Izvor slike: Glas Istre

U petak i subotu u Poreču će se održati besplatni LGBT festival “Homo, fešta!” pod geslom “Sve karte na stol”, a sa sobom donosi bogat program. Prije samog službenog otvorenja, u petak u 12 sati duž Obale maršala Tita osvanut će izložba “Volim te bez ali” autora Benjamina Strikea, zagrebačkog fotografa i socijalnog radnika.

“Volim te bez ali” printani je nastavak Instagram projekta istoimenog naziva. Radi se o seriji fotografija od deset portreta roditelja LGBT djece koji pričaju svoju priču o tome kako su saznali za seksualnu orijentaciju svog djeteta, svojim strahovima i kako su iste nadišli, o njihovom bezuvjetnom prihvaćanju svoje djece i mnogočemu drugome.

Cilj projekta #VolimTeBezAli je čuti priče čim više roditelja te pokazati da isti imaju ime i lice, kako bi se ukazalo da svijetlih primjera roditeljske podrške i aktivizma svakako ima, samo je isti zastupljen na mikro razinama. Izložba će biti postavljena na javnoj površini tijekom dva dana trajanja festivala, pa će tako prolaznici moći pročitati dirljive priče roditelja.

Službeno otvorenje festivala bit će upriličeno u 19 sati u foajeu porečkog kina, i to izložbom slovenske fotografkinje, profesorice, kustosice i aktivistkinje Jasne Klančišar naziva “30 – portreti transrodnih i cisrodnih nenormativnih osoba”. Njezinih sedamnaest portreta nastoji učiniti da transrodne i rodno varijantne osobe budu vidljive, da pokažu svoju snagu i ljepotu kroz proces zasnovan na međusobnom povjerenju i izboru portretirane osobe da bude viđena onako kako želi biti viđena, u svijetu koji često to onemogućuje ili ih objektivizira. Na navedenom projektu autorici je također pomogla asistentica, Maja Ličen, lingvistkinja, sociologinja i aktivistkinja.

Nakon otvaranja u 21 sat slijede projekcije filmova “Šetamo za ljubav, bebo” i “Ja bi’ da to imam doma”. Prvi je dokumentarni film koji prati članice i članove organizacijskog odbora prve bosanskohercegovačke povorke ponosa održane u rujnu 2019. godine u Sarajevu. Radi se o filmu Kriva produkcije, nezavisne video produkcije čija je ideja od samoga početka bila producirati multimedijalni sadržaj koji svojim feminističkim politikama otvara prostor marginaliziranim idejama i praksama u društvu: otvoreno govori o seksu, seksualnosti, rodu, kulturi, umjetnosti, pokretima za socijalnu pravdu i aktivizmu.

“Ja bi’ da to imam doma” također je dokumentarni film u kojemu devet protagonista progovara o svojim iskustvima s doživljenim bullyingom, diskriminacijom i nasiljem. Film je djelo Ane Opalić, dubrovačke fotografkinje, snimateljice i redateljice, te Noah Kraljevića, snimatelja, montažera i redatelja.

Na kraju programa za petak pronaći će se i tribina “Roditeljska ljubav i podrška” koja će u ljetnome kinu Roxy, ili pak u slučaju lošeg vremena u kinu Poreč, započeti u 22.30 sati. Tim će povodom sudionici razgovarati o važnosti roditeljske podrške, prihvaćanja i neosuđivanja iz dvije perspektive: samih roditelja i LGBT osoba. U raspravi će sudjelovati Benjamin Strike, socijalni radnik i fotograf; Daniel Martinović, koordinator Duginih obitelji, član inicijative Ponosni Zagreb; Gordana Samardžić, majka prvog hrvatskog gej Youtubera, sudionica projekta “Volim te bez ali”; Jasna Klančišar, fotografkinja, profesorica, kustosica i aktivistkinja; Maja Ličen, sociologinja lingvistkinja i aktivistkinja i Noah Kraljević, snimatelj, montažer i redatelj.

Festival će sljedećeg dana zaključiti trash party “Volim i postojim” DJane Mirilo na lokaciji “Intersport” Zelene lagune, a ulaz je besplatan. “Volim i postojim” trash party dio je programa LGBT festivala “Homo, fešta!” kojeg sufinancira Grad Poreč, a provodi Centar za građanske inicijative Poreč u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem i Duginim obiteljima.

AUTOR: Glas Istre