Za Program nadoknade štete od bedrenice dva milijuna kuna

Vlada, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, poduzeli su niz mjera kako bi pomogli poljoprivrednicima čija se stoka ovoga ljeta u Lonjskom polju zarazila bedrenicom pa se u Ministarstvu radi Program nadoknade štete vrijedan dva milijuna kuna.

Program, osim pomoći gospodarstvima na bedreničkim distriktima u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj županiji, ima za cilj obnovu proizvodnog potencijala u stočarstvu, odgovorila je Vlada saborskoj zastupnici Ivani Posavec Krivec (Socijaldemokrati) koju su zanimale konkretno poduzete mjere.

Zastupnica navodi da je zbog posljedica zaraze bedrenicom pronađeno stotinjak uginulih goveda te da se zarazilo i šestero ljudi. Ističe kako su poduzete određene mjere da se spriječi daljnje širenje bolesti, no da ostaje nejasno koji je njihov stvarni rezultat i hoće li Vlada obeštetiti poljoprivrednike koji su ostali bez svoje stoke.

Vlada odgovara kako se radi na Programu nadoknade štete vrijednom dva milijuna kuna, da su svi korisnici potpora koji su pretrpjeli štete zbog bedrenice pozvani da žurno izvijeste područni ured Agencije za plaćanja u poljoprivrede o nastanku više sile ili iznimnih okolnosti, kako ne bi bili isključeni iz sustava ostvarenja potpora za ovu godinu.

Uzgajivačima goveda podijeljeno 25 tona krmne smjese

Naglašava i kako je u cilju pomoći oštećenim proizvođačima Ministarstvo nabavilo stočnu hranu za telad koja je ostala bez majki zbog uginuća krava te je podijelilo ukupno 25 tona krmne smjese uzgajivačima goveda.

Vlada navodi i kako je od 1. srpnja do 18. kolovoza, u svrhu neškodljivog zbrinjavanja, prikupljeno 110 lešina goveda i 20 lešina konja te kako je taj postupak, kao i dezinfekcija, cijepljenje, rad veterinara te zaštitna oprema u potpunosti bio besplatan za posjednike životinja jer je sredstva osigurala država.

Prvu sumnju na bedrenicu Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je 13. srpnja, a bolest je potvrđena 16. srpnja, nakon čega je Ministarstvo poduzelo niz mjera u čije su donošenje, osim Ministarstva i Državnog inspektorata, bili uključeni i predstavnici korisnika pašnjaka, Parka prirode Lonjsko polje, kao i humana epidemiološka služba i druge stručne službe (policija, županijski stožer civilne zaštite).

Ta zarazna bolest, koju uzrokuje bakterija Bacillus anthracis, najčešće se javlja kod domaćih i divljih sisavaca (goveda, ovaca, koza) te kod ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženim životinjama ili tkivom zaraženih životinja.

Izvor: Hina

Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede