Izvor slike: Kamenjar.com

Bruna Esih, predsjednica NHR i Tomislav Karamarko bivši predsjednik HDZ-a, sastali su se jučer, a jedna od tema razgovora su bili i parlamentarni izbori.


Kako HR-vjesnik doznaje, bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko osniva novu platformu s kojom će se predstaviti na parlamentarnim izborima zajedno s Brunom Esih. Za sada je planirano da se savez zove Domoljubna koalicija no još ništa nije definitivno odlučeno.

Navodno bi Karamarko bio na čelu Domoljubne koalicije, a s njim bi još bili i Neovisni za Hrvatsku – Bruna Esih i Ivica Glasnović, neki Suverenisti, ali i pojedini HDZ-ovci.

Pojavile su se i informacije da se stranke od centra desno okupljaju oko NHR-a i Tomislava Karamarka, a ne kako se spekulira s Domovinskim pokretom Miroslava Škore.

– Karamarko je to odlučio i mislim da je riječ o definitivnoj odluci. Mislim da neće biti kao za unutarstranačke izbore u HDZ-u kada je prvo bio odlučio da ide, a onda je odjednom odustao. Plan mu je bio da pričeka Plenkovićev poraz na parlamentarnim izborima i onda na izborima u HDZ-u pobijedi i preuzme stranku. No, okolnosti su se promijenile i sada je procijenio kako je bolje da osnuje novu platformu s kojim će se natjecati na parlamentarnim izborima- govori sugovornik blizak Tomislavu Karamarku.

No, u slučaju da bivši šef HDZ-a zaista oformi novu platformu, prije toga morat će izaći iz HDZ-a. Također, stvoriti će se gužva na desnici jer i Škoro okuplja svoju platformu ‘Domovinski pokret’. Prema zadnjim informacijama, vrlo je blizu dogovor Mosta i Škore, a dobio je već podršku Zlatka Hasanbegovića koji je donedavno bio s Brunom Esih dio Neovisnih za Hrvatsku. 

Bruna Esih kaže kako informacija da se Tomislav Karamarko odlučio aktivirati uoči ovih izbora govori puno vise od toga samoga.

Esih objašnjava, ako bi se doista Karamarku priključile desne opcije, stranke i kolege koje ga se nisu odrekle, to bi doista mogla postati snaga koja će nakon izbora moći nametnuti smjer hrvatske politike.

“Nije glasan, to svakako, ali pored ambalažnih političara na hrvatskoj sceni, Karamarko ipak predstavlja ozbiljnog igrača; ima znanje za izborne pobjede, ima ozbiljne prijatelje nositelje suverenističkih opcija u EU i SAD-u i očito ima neki plan. Činjenica je da je Miroslav Škoro dobio velik broj glasova desnice, ali je i činjenica da je dosad, okupljajući desnicu, okupio samo Zlatka Hasanbegovića i ponekog bivšeg HDSSB-ovca. Igor Peternel i Most sami izbjegavaju riječ desnica pa nije nikakvo svetogrđe reći kako oni to i nisu”, objašnjava Esih.

Suverenisti su još u siječnju govorili i to putem medija kako Škoro izbjegava razgovore s njima, a niti sad ne vidimo da su postigli dogovor. Sad i oni očito imaju priliku pokazati zube onima koji su im uzeli izborni kapital, a zatim ih držali na ledu, da ne spominjemo nikad provjerenu priču o bjanko zadužnicama.

Tomislav Karamarko je zapravo figura koja postavlja brojna pitanja. Hoće li njegovi birači birati njega ili one koji su ga rušili? Hoće li se odrediti za njega ili opciju koja poziva na zajedništvo, a ne nudi ga nikome, pa ni generalu Glasnoviću. Hoće li zaboraviti da je Most bio taj koji je HDZ i SDP htio vjenčati pred kamerama, a ne ukinuti njihov duopol?

AUTOR: HR-vjesnik