Yildirim Group, turska grupacija pripremila je ponudu za kupnju 54% vlasništva Petrokemije od PPD-a i INA i o tome razgovarala u Vladi RH, koja ima 40% dionica. Ovu vijest PPD i INA ne komentiraju, ni ne demantiraju. Pavao Vujnovac, vlasnik PPD-s govorio je o Petrokemiji i Yildirimu u razgovoru za portal energetika-net.:”Petrokemija treba ozbiljan know-how za budućnost. Kako posluje Petrokemija, kojoj je plin više od sirovine a zahtjeva i velike ekološke investicije, procijenjene na 1,7 mlrd. kn? Petrokemija je godinama poslovala s gubitkom, opstanak proizvodnje djelomično smo i mi financirali velikim odgodama plaćanja plina i snižavanjem cijena usred važećih ugovora s fiksnom cijenom. U jednom smo trenutku imali više od 400 milijuna kuna dospjelog duga. Kad je taj model došao do kraja, tvrtka je imala dvije opcije: gašenje ili restrukturiranje. Mi i Ina odlučili smo ju preuzeti.

Foto: hr-vjesnik

Naravno da nam je u interesu bilo očuvati velikog potrošača plina, ali razmišljali smo i o interesima nacionalne ekonomije. U tom procesu država je sudjelovala i u dokapitalizaciji putem nekih državnih tvrtki, ali i otpisom dijela dugova. Danas Petrokemija ne proizvodi radi proizvodnje, već prateći tržišne uvjete i okolnosti. Provedeno je restrukturiranje i posluje se racionalno uz nova znanja i kompetencije.

Foto: hr-vjesnika

Vraćeno je 300 milijuna kuna duga HEP-u, tvrtka je postala stabilna, provedena su znatna ulaganja i tvrtka posluje profitabilno. I danas nam je u interesu da tvrtka radi.” Poslovanje Petrokemije dubinski je snimila turska grupacija Yildirim Group, ozbiljna tvrtka s operacijama u 53 države, prisutna je u 17 europskih luka i koristila je europska sredstva. Tvrtka je dobro pozicionirana i vrlo ozbiljna. Imaju tvornicu gnojiva u Turskoj gdje sada investiraju u novi pogon za proizvodnju uree.

Foto: hr-vjesnik

Drže značajan dio turskog tržišta i zanima ih ulazak na europsko tržište. To bi bio dobar partner za Petrokemiju a svima nam je u interesu da se održi proizvodnja, kako nama tako i sindikatima. Razgovori se nastavljaju.

Autor: M.M.