Izvor slike:EPA

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus obratio se medijima s novim informacijama o koronavirusu. 

“Iza nekih je država i zajednica nekoliko tjedana socijalnih i ekonomskih ograničenja. Neke zemlje razmišljaju kada mogu ukinuti ta ograničenja; drugi razmišljaju hoće li ih i kada uvesti. U oba slučaja ove se odluke moraju prije svega temeljiti na zaštiti ljudskog zdravlja i biti vođene onim što znamo o virusu i kako se on ponaša”, poručio je šef WHO-a.

Dodao je da je od početka “intenzivni fokus” WHO-a na ovom pitanju. Naglasio je da je ovo novi virus i prva pandemija izazvana koronavirusom. 

Istaknuo i da je koronavirus deset puta smrtonosniji od virusa koji je izazvao svinjsku gripu (H1N1) a pojavio se 2009. u Meksiku.

“Koronavirus je 10 puta smrtonosniji od pandemije gripe 2009. godine”

“Svi stalno učimo i prilagođavamo svoju strategiju, temeljenu na najnovijim dostupnim dokazima. Možemo reći samo ono što znamo, a možemo djelovati samo na ono što znamo. Dokazi iz nekoliko zemalja daju nam jasniju sliku o ovom virusu, kako se on ponaša, kako ga zaustaviti i kako ga liječiti. Znamo da se covid-19 brzo širi i znamo da je smrtonosan – deset puta smrtonosniji od pandemije gripe 2009. godine. Znamo da se virus može lakše širiti u prenapučenim sredinama poput staračkih domova”, rekao je Ghebreyesus.

Kazao je da se u nekim zemljama broj slučajeva udvostručuje svakih tri do četiri dana te da krivulja koronavirusa ide gore mnogo brže nego što je to slučaj kod njenog spuštanja. 

“Restriktivne mjere moraju se ukidati polako i kontrolirano”, rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na virtualnoj press konferenciji iz Ženeve, dodajući da se zemlje moraju voditi prije svega zaštitom ljudskog zdravlja.

Šef WHO-a je, vezano uz namjere mnogih zemalja koje razmišljaju o ublažavanju mjera, iznio šest kriterija za to. 

Prvo, taj se prijenos virusa kontrolira;

Drugo, da postoje kapaciteti zdravstvenog sustava za otkrivanje, ispitivanje, izoliranje i liječenje svakog slučaja i praćenje svakog kontakta;

Treće, da se rizik od izbijanja svodi na minimum u posebnim uvjetima poput zdravstvenih ustanova i staračkih domova;

Četvrto, da su preventivne mjere na snazi na radnim mjestima, u školama i drugim mjestima u kojima je najvažnije da ljudi odlaze;

Peto, da se uvezenim rizicima može upravljati;

I šesto, da su zajednice potpuno informirane, angažirane i osnažene za prilagodbu “novoj normi”.

Ublažavanje restrikcija ovaj tjedan počinje u Austriji i u Španjolskoj, a i u Sloveniji neke tvrtke, obrti i trgovine od utorka nastavljaju s radom.

U Njemačkoj su vodeći znanstvenici predložili vladi postupno ukidanje mjera, uključujući ponovno otvaranje škola, vrtića, restorana i trgovina te ukidanje zabrane putovanja.

WHO je u petak upozorio da bi preuranjeno ukidanje restriktivnih mjera moglo dovesti do “fatalnog povratka” epidemije ako se naglu ukinu mjere izolacije.

Od koronavirusa je dosad zaraženo preko 1.883.000, a umrlo je 117.569 ljudi. 

Šef WHO-a je ocijenio da će za potpuni prekid lanca zaraze koronavirusom biti potrebno “sigurno i učinkovito cjepivo”.

“Era globalizacije znači da će se rizik ponovnog pojavljivanja covida-19 nastaviti. Na kraju, otkrivanje i distribucija sigurnog i učinkovitog cjepiva bit će potrebni kako bi se u potpunosti prekinula transmisija”, naglasio je šef WHO-a.

On je također istaknuo da zemlje moraju naći ravnotežu između mjera borbe protiv covida-19 i protiv drugih bolesti, što bi moglo doći u pitanje “zbog preopterećenih zdravstvenih sustava”.

Direktor WHO-a izrazio je i uvjerenost da će SAD nastaviti financirati tu organizaciju unatoč kritikama američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovih prijetnji da bi mogao “srezati” uplate SAD-a u proračun WHO-a.

“Ono što znam jest da on daje potporu i nadam se da će se nastaviti financirati WHO. Odnos koji imamo je vrlo dobar i nadamo se da će se tako i nastaviti.”