Rusija će nastaviti isporučivati plin Srbiji, rekao je Aleksandru Vučiću u telefonskom razgovoru ruski predsjednik Vladimir Putin. Kremlj je priopćio da su Putin i Vučić razgovarali o situaciji u Ukrajini i Kosovu te da će dvije zemlje uspostaviti bliže partnerstvo, prenosi Reuters.

Vučić je rekao da je s Putinom dogovorio trogodišnji ugovor o opskrbi plinom, a daljnje detalje treba uskladiti s Gazpromom. U telefonskom razgovoru također je govorio o proširenju mreže skladišta plina u Srbiji.

Vučić: Dogovorili smo vrlo povoljnu cijenu

Vučić je nakon obilaska skladišta robnih rezervi u Beogradu, novinarima rekao da najvažnija tema današnjeg razgovora s Putinom bila plinski ugovor koji, nakon 10 godina, istječe 31. svibnja.

“I ono što mogu da vam kažem je da smo dogovorili glavne elemente koji su vrlo povoljni za Srbiju. Dogovorili smo se da ćemo potpisati ugovor na tri godine, to je prvi element ugovora, i mislim da izuzetno odgovara srpskoj strani. Drugi važan element je da će formula koju koristimo ostati ista (naftna formula), tako da će cijena biti vrlo povoljna za našu zemlju“, rekao je Vučić, prenosi N1 Srbija.

Dodao je da je odmah nakon razgovora s Putinom uputio pismo direktoru Gasproma Alekseju Mileru da “sutra, prekosutra razgovaramo o količinama”.

“Po pitanju plina ćemo imati sigurnu zimu”

Vučić je rekao da će cijena plina za Srbiju, po dogovorenoj formuli, ovisiti o cijeni nafte, i da će, čak i kada nafta bude najskuplja, cijena plina koju će Srbija plaćati iznositi od 310 do 408 dolara za tisuću kubnih metara plina.

To se, međutim, odnosi na dogovorenih 2.2 milijarde kubnih metara plina, ali Srbiji će, zbog sve veće industrijalizacije, biti potrebno dodatnih 800 milijuna kubnih metara, rekao je Vučić. Cijena za tu dodatnu količinu će biti tema razgovora s Gaspromom.

“Ako smijem to da kažem i ako sve ovo realiziramo iz dogovora s Putinom, mi ćemo po pitanju opskrbe plinom imati sigurnu zimu”, rekao je Vučić  i dodao da je cijena plina koju je dogovorio s ruskim predsjednikom u ovom trenutku tri puta manja – a zimi će, kako je rekao, biti čak deset puta manja nego što plaćaju ostale europske zemlje.

“Rekao mi je da zovem ako bude trebalo”

Vučić je rekao i da je s Putinom razgovarao o proširenju skladišta plina u Srbiji.

“Putin je rekao da ga nazovem ako mislim da bismo trebali razgovarati o još nečemu”, kazao je srbijanski predsjednik, Putinov najbliži saveznik u Europi.

Srbija, kojoj je cilj pridružiti se Europskoj uniji, nedavno se našla pod pritiskom zapadnih zemalja kada je riječ o usklađivanju srbijanske vanjske politike s politikom bloka i u pogledu uvođenja sankcija Rusiji.

Godine 2008. ta je balkanska zemlja svoj plinski i naftni sektor predala u ruke ruskih tvrtki. Gazprom Neft i Gazprom zajedno drže većinski udio u jedinoj naftnoj tvrtki u zemlji, dok je Gazprom većinski dioničar u jedinom skladištu plina u zemlji.

Autor : redakcija hr-vjesnik