Izvor slike: Jutarnji list

Bivši čelnik HNS-a i čovjek koji je tu stranku u Sabor uveo na listi SDP-a, a zatim odveo u Vladu s HDZ-om – Ivan Vrdoljak, prozvao je Miroslava Škoru i njegov Domovinski pokret u velikom intervjuu kojeg je dao za jedan Dnevni list.

“Za mene je Škoro novi Branimir Glavaš i moj Slavonski pokret s nezavisnim gradonačelnicima učinit će sve da ga pobijedimo u Slavoniji. Čovjek je svojim izjavama o ZDS-u praktički rekao da je bilo ispravno slati Osječane, nacionalne manjine i Hrvate neistomišljenike u logore. HNS je podržao Vladu RH prije tri godine da spriječi dolazak mračne desnice na vlast, sada ćemo učiniti sve da HNS-ov Slavonski pokret pobijedi njegov fiktivni Domovinski pokret. S jedne je strane HNS i otvorena i tolerantna Hrvatska koja se voli radom, a s druge strane desnica opasnih namjera čija je glavna referenca profesionalno hrvatstvo”, rekao je Vrdoljak u intervjuu.

Naime, zanimljiv je podatak da članovi Vrdoljakovog Slavonskog pokreta koji većinom čine “nezavisni gradonačelnici”, dolaze iz redova HDSSB-a ili su u većini slučajeva koalirali sa HDSSB-om.

Naime, Slavonskom pokretu su se pridružili gradonačelnici Osijeka i Belišća, Ivan Vrkić i Dinko Burić te bivši đakovački gradonačelnik Zoran Vinković.

Ivan Vrkić svoj drugi mandat osječkog gradonačelnika osvojio je 2017. u neobičnoj koaliciji s HNS-om, SDP-om i ANU-om (Aktivnim nezavisnim umirovljenicima) kojima su se u gradskom vijeću priklonili Most te bivši HDSSB-ovci.

Bivši đakovački gradonačelnik Zoran Vinković je pak kao član SDP-a sjeo u saborske klupe 2008. godine. da bi 2011. prešao u HDSSB. Do promjene je navodno došlo jer se na lokalnoj razini, u Đakovu, nije htio razići s HDSSB-om tvrdeći kako je ‘raskidanje koalicije prevara birača’.

Dinko Burić je saborski mandat od 2011. do 2015. obnašao također kao član HDSSB-a, a gradonačelnik je Belišća od lipnja 2013. godine.

Tako da je Vrdoljakovo prozivanje Miroslava Škore i njegovog Domovinskog pokreta “Glavaševcima” još jedan u nizu njegovih spinova kojima sam sebi skače u usta jer su svi navedeni članovi HDSSB-a, ili su to bili, a alfa i omega HDSSB-a od osnutka je bio upravo Branimir Glavaš.

Ne treba zaboraviti niti situaciju na lokalnoj razini u 2017. godini. HNS je tada opet politički trgovao i to upravo s Glavaševim HDSSB-om u Osijeku. Te 2017.godine, petnaest minuta prije zakazane sjednice Gradskog vijeća Osijeka, predstavljena je koalicija koja je činila većinu u tom tijelu, a u kojoj su u zajedničkom klinču završili SDP, HNS, ANU, MOST i HDSSB.

Gospodinu Vrdoljaku u tom slučaju nisu smetali “Glavaševi crnokošuljaši”, a za što sada proziva Miroslava Škoru.

U ponedjeljak je i novi predsjednik HNS-a Predrag Štromar izjavio da ne ulazi u obzir suradnja s Miroslavom Škorom i ljudima “poput Bujanca” pa će opet biti vrlo zanimljivo pratiti politički put HNS-a nakon parlamentarnih izbora, ukoliko ulove koji saborski mandat.

AUTOR: Dnevno.hr