Jure Šundov, dugogodišnji predsjednik Uprave Županijskih cesta Split i bivši prvi suradnik Željka Keruma, mogao bi uskoro dospjeti pred suca, nešto više od tri godine nakon što je optužen.

A optužen je da je prevarom stekao status ratnog vojnog invalida. Krajem studenog 2019. godine pisali smo da suđenje u tom predmetu nije krenulo ni milimetar od početka.

Optužen da je lažni ratni invalid, čeka suđenje godinu i pol. Prima golemu plaću

Nekidan nas je interesiralo kako sada stoje stvari, pa smo iz Općinskog državnog odvjetništva u Splitu dobili sljedeći odgovor: “Možemo potvrditi da je Općinsko državno odvjetništvu u Splitu 28. svibnja 2018. godine podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1960.) zbog kaznenog djela prevare iz članka 236. stavka 2. Kaznenog zakona, koja je potvrđena rješenjem Općinskog suda u Splitu 17. srpnja 2018. godine. U navedenom predmetu prva rasprava, zakazana za 21. svibnja 2021., bila je odgođena, dok je sljedeća rasprava zakazana za 16. rujna 2021. godine.”

Nakon podizanja optužnice dao ostavku na mjesto predsjednika Gradskog vijeća

A krajem svibnja 2018. godine, nedugo nakon podizanja optužnice, Šundov je odstupio s mjesta predsjednika Gradskog vijeća u Splitu. Grad je vodio HDZ-ov Andro Krstulović Opara. Tijekom gradonačelničkog mandata Željka Keruma od 2009. do 2013. godine bio je drugi čovjek Splita.

U ovom času iz razumljivih razloga nemamo pojma hoće li rasprava zaista početi sljedećeg tjedna. Bude li, to će značiti da je suđenje započelo tri godine i nešto više od tri i pol mjeseca nakon podizanja optužnice. Valja napomenuti da Šundov nije u bijegu, čovjek je cijelo vrijeme u Splitu. Početkom svibnja sudjelovao je na okruglom stolu Banovina 1991., organiziranom u atriju zgrade splitske gradske uprave u povodu tridesete obljetnice protesta ispred tadašnje zgrade komande Vojnopomorske oblasti u Splitu. Problem je, očito, u splitskom Općinskom sudu.

Prema navodima optužnice, Šundov je 30. prosinca 2005. godine, “u nakani da se neosnovano znatno materijalno okoristi, podnio nadležnom tijelu pisani zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida i priložio šesnaest neistinitih liječničkih nalaza, lažno prikazujući da se od 18. srpnja 1997. do podnošenja zahtjeva kontinuirano liječio te da o tome postoji vjerodostojna medicinska dokumentacija, iako je znao da to nije istina i da se priloženi nalazi ne odnose na njegovo liječenje”.

Tereti ga se da je oštetio proračun za 270 tisuća kuna

U optužnici nadalje stoji da su “članovi liječničkog povjerenstva, ne sumnjajući u istinitost i vjerodostojnost priloženih liječničkih nalaza, utvrdili postojanje posttraumatskog sindroma, kao bolesti koja je osnova za priznavanje postotka oštećenja organizma od trideset posto”, pa i da je na temelju falsificiranih nalaza nadležno tijelo 27. prosinca 2007. godine Šundovu priznalo svojstvo hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata IX. skupine s 30 posto oštećenim organizmom stečenim u obrani Hrvatske. Ujedno mu je pripala i osobna invalidnina od 153 kune mjesečno, pa su mu, smatraju državni odvjetnici, od 1. siječnja 2006. godine do 30. travnja 2018. po toj osnovi isplaćene 22.644 kune za osobnu invalidninu, a u istom su mu razdoblju, prema optužnici “zbog korištenja olakšice za hrvatskog ratnog vojnog invalida, pri utvrđivanju poreza na dohodak, umanjene godišnje obveze poreza i prireza u ukupnom iznosu od 248.120,73 kune”.

Tereti ga se da je oštetio proračun za više od 270 tisuća kuna

Sve skupa, Šundova se tereti da je državni proračun oštetio za 270.764,73 kune.

Njegov odvjetnik Željko Gulišija potvrdio nam je da očekuje početak suđenja i da će tada biti raspoložen za eventualne izjave. Prošli put kad smo ga zvali Šundov nije htio govoriti o predmetu, samo je naglasio da je u ratu proveo 1987 dana u borbenom sektoru.

A kao predsjednik Uprave Županijskih cesta prije dvije godine primao je 23.460 kuna mjesečno. Sigurni smo da mu plaća, u međuvremenu, nije pala, tim više što je tvrtka prošle godine imala četiri milijuna kuna dobiti.

Autor: M. M.