Izvor slike: Index.hr (screenshot)

Nacionalni stožer civilne zaštite, kojemu su na čelu Božinović i Beroš, prekjučer je izdao preporuku kako bi bilo dobro odgoditi sve događaje na kojima je preko 1000 ljudi. No, to nije obavezno, događaji se mogu održavati, ali uz visoke higijenske standarde.

Ipak, sve više organizatora odgađa veće i manje događaje. Jučer je tako javljeno kako se odgađaju Digital Takeover 2020., Dani komunikacija i ZagrebDox. Također, otkazan je Koncert za život, splitski Pričigin, a svoje koncerte u Lisinskom odgodio je i Miroslav Škoro. Otkazuju se i neki sasvim mali događaji. Tako je otkazano gostovanje Ivana Đikića u Skepticima u pubu.

Mjere se provode i diljem svijeta pa čak i političari otkazuju skupove.

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da neće organizirati velike skupove u sklopu kampanje za predsjedničke izbore kao mjeru protiv širenja koronavirusa, pokrenuvši pitanje kako će epidemija utjecati na izbore koji bi se trebali održati u svibnju.

“Odlučio sam da neću organizirati velike skupove u sklopu svoje predsjedničke kampanje jer na te skupove dolaze stotine ljudi”, prenosi državna novinska agencija PAP Dudinu izjavu u ponedjeljak navečer. “Čini mi se da je rizik širenja zaraze prevelik”, istaknuo je.

Čak je i Vučić otkazao skupove. Jutros su srpski mediji objavili kako Srpska napredna stranka otkazuje sve skupove u sklopu predizborne kampanje za parlamentarne izbore do 1. travnja.

Plenkovića i Kovača to ne dira

Andrej Plenković i njegov protukandidat Miro Kovač u sklopu predizborne kampanje za izbore u nedjelju pune dvorane i rade skupove.

Tako je, primjerice, Plenković sinoć u Zadru, u dvorani na Višnjiku, održao skup na kojem je bilo 500 ljudi. Oni su, istina, bili primorani pred ulazom oprati ruke te su sjedili na svakoj trećoj stolici, tako da između njih postoji razmak, no postavlja se pitanje je li bilo nužno da premijer države radi skupove u vrijeme kad ih mnogi drugi, prateći upute HZJZ-a i njegovih ministara, otkazuju.