Izvor slike: Slobodna Dalmacija (screenshot)

Točno nula kuna, pretvoreno u novčanu jedinicu, iznosi realizacija projekata i programa što su ih Vlada Republike Hrvatske i Grad Split te Splitsko-dalmatinska županija potpisali prije dvije godine.

Točno dvije milijarde kuna, pretvorena u novčanu jedinicu, iznosila je vrijednost projekata i programa što su ih Vlada Republike Hrvatske i Grad Split te Splitsko-dalmatinska županija potpisali prije dvije godine.

Bila je to 94. sjednica Vlade po predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića. Održana je u Splitu te je na njoj – kako je javnost obaviještena na službenoj Vladinoj internetskoj stranici – prihvaćen niz zaključaka o projektima vezanima uz Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju.

Nakon uvodnog izlaganja predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministri su kratko izvijestili o tome što su njihova ministarstva dosad učinila u Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, kao i o budućim projektima svojih resora za to područje.

Nećemo, naravno, sada citirati sve što je tada rečeno, ali hoćemo ono najvažnije.

Tadašnja potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić istaknula je kako će za vrijeme predsjedanja Hrvatske Europskom unijom u obzir biti uzeti potencijali grada Splita, njegov kulturni i povijesni značaj, kao i prometna povezanost, što je važno za organizaciju skupova koji će se događati 2020. godine u okviru hrvatskog predsjedanja Unijom.

Sukladno tome, najavila je održavanje “velikog ministarskog sastanka Srednjoeuropske inicijative u Splitu početkom lipnja”.

Vlada je odlučila počastiti Split i s “oko 196.000 četvornih metra na predjelu Žrnovnice u svrhu izgradnje stanova za hrvatske branitelje i stradalnike, te za potrebe stanova akademske zajednice”. A tadašnji ministar državne imovine Goran Marić rekao je kako je procijenjena vrijednost tog zemljišta oko 49 milijuna kuna.

Odlukom Vlade, Splitu je darovano i 1660 garažnih mjesta na četiri lokacije u gradu, a procijenjena vrijednost tih mjesta iznosi oko 104 milijuna kuna. Prihvaćen je potom i zaključak po kojem se i zgrada hotela za samce u Vukovarskoj ulici daruje Gradu Splitu, a daruje mu se i dio vojarne u Dračevcu. I to po treći put, nakon što je prvi put tu istu nekretninu ta ista Vlada ovom istom Gradu darovala još koncem prošlog desetljeća.

Prihvaćen je, da ne zaboravimo, i zaključak da će Vlada u roku od 30 dana imenovati radnu skupinu za analizu projekta “Spaladiumcentra” u Splitu.

Dvije godine poslije, Slobodna Dalmacija upitala je Grad Split što je od dogovorenoga, potpisanoga i obećanoga do danas realizirano, odnosno u kojoj su fazi svi ti projekti.

Konkretan upit glasio je:

– Što je s “velikim ministarskim sastankom” Srednjoeuropske inicijative čije je održavanje bilo najavljeno u Splitu početkom lipnja 2020. godine? Je li odgođen, otkazan, premješten na neku drugu lokaciju i do koje je faze bila došla njegova organizacija te koliko je novca u nju uloženo?

– Koliko je od početka godine do danas u Splitu održano događaja vezanih uz hrvatsko predsjedanje Europskom unijom?

– Što je s projektom “Spaladiumcentra”?

– Što je s odlukom Vlade da “daruje oko 196.000 četvornih metara na predjelu Žrnovnice u svrhu izgradnje stanova za hrvatske branitelje i stradalnike, te za potrebe stanova akademske zajednice”? U kojoj je fazi realizacija ovog projekta?

– Što je s tadašnjom odlukom Vlade prema kojoj je “Splitu darovano 1660 garažnih mjesta na četiri lokacije u gradu”, u kojoj je fazi taj projekt?

– Što je s tadašnjom odlukom Vlade prema kojoj se “zgrada hotela za samce u Vukovarskoj ulici daruje Gradu Splitu” i u kojoj je fazi taj projekt?

Odgovor su dobili posredstvom Kristine Čuvalo, voditeljice Odsjeka za protokol, promidžbu i međunarodnu suradnju Grada Splita.

U Splitu, ukratko, do danas nije održan niti jedan događaj vezan uz hrvatsko predsjedanje Europskom unijom. A što bi tek bilo da u obzir nisu bili uzeti “potencijali grada Splita, njegov kulturni i povijesni značaj i prometna povezanost”?!

Ako, pak, mislite da je korona razlog što je Split ispao iz igre, varate se. Dokazuje to i odgovor iz Grada u kojem izričito stoji kako Grad, što se tiče ministarske konferencije Srednjoeuropske inicijative, nije imao najavu o njezinu održavanju. Ovo je, da napomenemo, bio citat. Jednako kao što smo na početku teksta naveli ministričin citat da će se ta konferencija održati baš u Splitu.

A oni ni najavu nisu imali?!

Iz Slobodne Dalmacije poslali su, upit i Vladi RH, no odgovor već danima čekaju.

Jedini skup koji bi trebao biti održan u Splitu, a koji ima kakve-takve veze s hrvatskim predsjedanjem EU-om, jest sastanak odbora Međunarodne skupine za praćenje Bolonjskog procesa (BFUG) i Generalne skupštine EQAR-a, u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji je odgođen za termin 25. i 26. lipnja.

Što se odgovora na ostala pitanja tiče, jednako su – prazna.

“Ministar državne imovine Mario Banožić i gradonačelnik Andro Krstulović Opara idućeg će tjedna potpisati Ugovor o darovanju Gradu Splitu garažnih mjesta u Splitu u vlasništvu Republike Hrvatske ukupne vrijednosti 104.250.000 kuna, te Ugovor o darovanju Gradu Splitu nekretnine koja u naravi predstavlja zgradu – hotel za samce tržišne vrijednosti 10.035.000 kuna.”

Eto, ono što je već prije dvije godine bilo darovano, potpisano i pompozno objavljeno opet će se darovati, potpisati i pompozno objaviti.

Taman nekako prije novih izbora.

Što se, pak, tiče “Spaladiumcentra” i 196.000 kvadrata u Žrnovnici za stanove branitelja i akademsku zajednicu, ništa se o tome ne zna. Kristina Čuvalo također ne zna ništa. Ni nakon tri dana komunikacije ništa nam o tome nije poslala. Više nam se i ne javlja. Ni mailom ni telefonski, poručuju iz Slobodne Dalmacije.

Za kraj tek dvije napomene:

Premijer Andrej Plenković 6. svibnja 2019. bio je u Splitu, a na stranicama Vlade RH objavljen je izvještaj, među ostalim, i sa sljedećem rečenicom:

– Premijer je izrazio zadovoljstvo jer je prošle godine na sjednici Vlade u Splitu bilo točaka i ugovora u vrijednosti od oko 2 milijarde kuna. “Neke od tih točaka su realizirane, druge se provode, a mnoge imaju kapitalno značenje za razvoj grada Splita, ali i drugih dijelova Splitsko-dalmatinske županije”, kazao je Plenković.

Druga napomena: u idućem nastavku ovog članka pozabavit ćemo se projektima koji su na Vladinoj splitskoj sjednici iz svibnja 2018. godine bili dogovoreni za Splitsko-dalmatinsku županiju.

AUTOR: Slobodna Dalmacija