Izvor slike: Faktor.ba

Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak donijela odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u državnom proračunu za 2020. godinu, kojom se radi saniranja posljedica epidemije koronavirusa ukupno preraspodjeluje 2,1 milijarda kuna, od čega najviše za mjeru očuvanje radnih mjesta.

Preraspodjelom se osiguravaju uštede, odnosno financijska sredstva u iznosu od 2,1 milijarde kuna, rekao je ministar financija Zdravko Marić, uz napomenu da se radi o prvoj preraspodjeli te da će za dva do tri tjedna uslijediti i druge.

Kako javlja Dnevnik.hr, Hrvatska će Bosni i Hercegovini donirati 43 milijuna kuna za poticaj zdravstva za suzbijanje epidemije bolesti Covid-19.

Novac će doznačiti sukcesivno Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar u svrhu suzbijanja Covid-19 za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Inače, radi se o bolnici čiji je ravnatelj Ante Kvesić nedavno postao hit na društvenim mrežama nakon što je izjavio da se situacija u bolnici počela komplicirati kad su “u bolnicu došli pacijenti” zaraženi koronom. Poznat je i po svojoj izjavi da im je pacijent zaražen koronom promaknuo jer je ‘umisto sprida, uša sazad’.

Zanimljiva je sljedeća činjenica, početkom siječnja 2020. godine kada se održavao drugi krug predsjedničkih izbora, predstavnici HDZ-a iz BIH potvrdili su za medije da organiziraju prijevoz do glasačkih mjesta – ‘biračima koji to žele’.

U Mostaru su tada bile gužve na biračkim mjestima već prije samog otvaranja birališta zbog ‘organiziranih autobusa od strane HDZ-a’.

‘To su nam potvrdili u HDZ-u Bosne i Hercegovine, kazavši da su sve učinili i kako će danas tijekom dana učiniti sve da ni jedan građanin koji želi glasati ne bi ostao kući bez te mogućnosti, naročito zbog manjka konzularnih predstavništava u Hercegovini’, u siječnju je prenijela jedna reporterka iz BIH.

Od 44 biračka mjesta, koliko ih ima u BiH, njih 19 je bilo u Mostaru. Hrvatski državljani koji žive u toj državi mogli su glasovati u gradovima sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava: Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci, Livnu i Vitezu.

Da li se Vlada RH, na čelu sa premjerom Andrejom Plenkovićem s donacijom od 43 milijuna kuna bolnici u Mostaru, možda željela revanširati Predstavništvu HDZ-a iz BIH kao i glasačima koji su u drugom krugu predsjedničkih izbora Kolindi Grabar-Kitarović dali 93 posto glasova, a Zoranu Milanoviću samo 7 posto, ostati će nepoznanica.