Izvor slike: Jutarnji list

Ying Ying i Le Le, dvije divovske pande više od 13 godina žive zajedno u hongkonškom zoološkom vrtu, ali tek sada, točnije u ponedjeljak, su se prvi put uspješno parile. Vijest je to koja je u svijetu poznavatelja životinja izazvala pravo oduševljenje jer su pande poznate po nezainteresiranosti za reprodukciju – prenosi portal Jutarnji list.

Sezona parenja kod pandi traje samo nekoliko dana godišnje, a ovaj par upravo je probudio zaspalu nadu da bi se populacija ove ranjive životinjske vrste mogla povećati.

Bez obzira na to žive li u divljini ili zatočeništvu, velike pande rijetko pokazuju interes ili vještinu za parenjem, ugrožavajući na taj način vlastiti opstanak i čineći rijetke prigode parenja dostojnima priznanja.

Možda je samo riječ o tome da su Ying Ying i Le Le trebali malo privatnosti kako bi se neometano mogli baciti na akciju. Naime, zoološki vrt Ocean Park zatvoren je 26. siječnja u sklopu mjera poduzetih s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa.

– Otkako su Ying Ying i Le Le stigli u Hong Kong 2007. zaposlenici su od 2010. godinama neuspješno pokušavali navesti par na zbližavanje i parenje, rekao je Michael Boos, izvršni direktor za zoološke poslove i očuvanje u Ocean Parku.

– Uspješan proces prirodnog parenja je predstavlja nevjerojatno uzbuđenje za sve nas jer su šanse za začećem puno veće nego prilikom umjetnog oplođivanja, rekao je.

Izvor slike: Jutarnji list

Proći će još nekoliko tjedana prije nego što doznamo je li parenje bilo plodonosno. Trudnoća kod pandi prosječno traje 135 dana, a ultrazvukom se mladunčad može detektirati tek 14 do 17 dana prije dolaska na svijet.

Ying Ying i Le Le, oboje 14-godišnjaci, slijedili su klasičnu pjesmu i ples sezone parenja. Ying Ying se nešto više nego inače igrao u vodi, a Le Le je označavala njegovo stanište svojim mirisom i tražila njegov miris. Tipično udvaranje u svijetu pandi.

Kada su vidjeli da su se hormonalne razine Ying Yinga promijenile svi u zoološkom vrtu su shvatili da bi moglo doći do parenja, a znali su da bi ponedjeljak ujutro bilo idealno vrijeme za akciju.

Osoblje se okupilo pokraj kamera i napeto promatralo naijščekivaniji događaj u Ocean Parku.

Razdoblje parenja velikih panda je od ožujka do svibnja. Većina koćenja pada u kolovoz ili rujan, a veličina okota je jedno ili dva mladunca, rijetko tri. Novorođene pande su vrlo sitne, teški su od 90 do najviše 130 grama.