Klimatski marš u središtu Zagreba organizirala je okolišna inicijativa Extinction Rebellion Zagreb kao reakciju na goruće pitanje klimatske krize, a sudionici su od vlade zatražili okretanje obnovljivim izvorima energije.  

Foto : Screenshot

Marš je organiziran u povodu Dana planeta Zemlje. Sudionici su se okupili ispred HNK te su u glasnoj povorci s transparentima i bubnjevima krenuli središtem Zagreba: Frankopanskom, Ilicom, Trgom bana Jelačića i Praškom do Zrinjevca. 

Uzvikivali su da sada žele klimatsku pravdu, da je jedina nada – klimatska pravda, a jedina solucija – revolucija. Nosili su i transparente na kojima je pisalo: “Sustavne promjene – Ne klimatske promjene”, “ZA globalni mir – ZA klimatsku pravdu – ZA društvenu pravdu”, “Ne postoji zeleni kapitalizam”, “Manje rada na poslu  – Više rada na okolišu – Skratimo radni tjedan”.

Škoda: Klimatska kriza u Hrvatskoj još nije objavljena, političari vjerojatno nisu ni pročitali apel znanstvenika

“Primarno želimo potaknuti građane da se oni sami uključe u rješavanje klimatske krize s obzirom na to da smo u zadnjem maršu imali zahtjeve za Vladu koje oni nisu ispunili”, izjavila je novinarima Magdalena Škoda iz inicijative Extinction Rebellion Zagreb. 

Foto : Screenshot

Podsjetila je da su to bili zahtjevi da se proglasi klimatska kriza koja još uvijek nije u Hrvatskoj objavljena, te da se u školskom sustavu naglašava problem klimatske krize. Škoda je istaknula i kako su hrvatski znanstvenici objavili apel koji hrvatski političari vjerojatno nisu niti pročitali. 

Sudionici marša bili su i aktivisti Zelene akcije i Greenpeacea. 

Autor : redakcija hr-vjesnik