PLENKOVIĆ i njegovi ministri održali su press konferenciju na kojoj su govorili o ograničenju cijena goriva, ali i jučerašnjoj pravomoćnoj presudi HDZ-u.

Podsjetimo, vlada je na današnjoj sjednici donijela uredbu prema kojoj trgovci naftnim derivatima u idućih 30 dana benzin mogu prodavati za najviše 11.10 kuna za litru, a dizel po 11 kuna.

Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, maksimalne maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost određuju se za motorne benzine Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 u iznosu od 11.10 kuna po litri. Za Eurodizel BS se određuje maksimalna cijena od 11 kuna po litri.

Maksimalni iznosi cijena sadržavaju cijenu naftnog derivata, trošarinu i PDV.

“Uzimajući u obzir sadašnji ekonomski trenutak, nepredvidivost cijene nafte na svjetskom tržištu i utjecaj cijene goriva na ukupnu ekonomsku aktivnost i standard građana, s ciljem neometanog daljnjeg gospodarskog oporavka, vlada je odlučila iskoristiti mogućnost da na rok od 30 dana stabilizira cijene motornog benzina i dizelskog goriva, na temelju Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata”, rekao je u uvodu sjednice vlade premijer Andrej Plenković.

PLENKOVIĆ O NAPADU NA BANSKE DVORE

“Ja smatram da je riječ o terorističkom napadu. Nije se pucalo na kafić, na restoran, nego na zgradu vlade. Pucalo se na više policijskih službenika. Pucalo se u prozore, u ured za zakonodavstvo, gdje sjede pravnici… Što je to? Nije to šetnja po Gornjem gradu. Naravno da je to teroristički čin, nemoguće je da je netko to samostalno osmislio i napravio s 22 godine. To je sad zadatak za DORH i policiju. Da se to dogodilo u nekoj drugoj zemlji, okrenulo bi se sve naopako. Ja očekujem da oni učine još, to nije pritisak, nego očekivanje. Ima onih kojima je to bilo iskazivanje nezadovoljstva”, rekao je Plenković.

“Oni moraju raditi na tome. Nisam pričao s glavnom državnom odvjetnicom o tome. Imamo mi puno tema, ali neću vam reći koje”, rekao je.

NOVINARI PITALI PLENKOVIĆA O KOKAINU KOJI JE NAĐEN KOD SPECIJALACA

Foto: hr-vjesnik

“Naravno da očekujem od ministra Banožića i službi, očekujemo cjelovito izvješće o tome.”

“Jel se netko ispričao za Sarkozyja, republikanci? Kakvi ratni zločini? Ajmo to malo smirit. Razumijem ja ove koji imaju 3% i 1% da je sad moment, ajmo sad udariti na HDZ, ali ljudi vide razliku. Ovo što je danas i ono što je bilo prije nema veze jedno s drugim. Ovaj HDZ ima generaciju skroz novih aktera, nema šanse da on preuzme odgovornost za nešto što je sud presudio, za odgovornost jedne osobe i još nekih drugih. Neće vam nitko reći ništa drugo”, rekao je.

NOVINARI KONSTATIRALI DA PO IZJAVAMA ISPADA DA MARIĆ I ĆORIĆ NISU ZNALI DA ĆE DANAS BITI INTERVENCIJA U CIJENE GORIVA

“Ja ne znam što vi insinuirate. Marko (Milić, glasnogovornik vlade, op.a.), ako gospodin nije pratio detalje, ja vas molim da mu vi pojasnite”, rekao je Plenković novinaru koji je konstatirao da po izjavama dva ministra jučer nisu znala da će biti intervencije.

Foto: hr-vjesnik

ZAŠTO JE VLADA INTERVENIRALA U CIJENE GORIVA AKO SU NAJAVLJIVALI DA NEĆE?

“Vidim da je roman toka svijesti prisutna priča. Dakle, vlada ima alat to napraviti. U iznimnim situacijama vlada može limitirati maloprodajnu cijene nafte. Mi ne moramo sve što na užem kabinetu raspravlja vlada objaviti na webu. Uži kabinet tome i služi, da se sve ispita unaprijed. Ono što ste vidjeli danas je plod analiza. Marić i Ćorić su dobili zadaću to analizirati. Mi smo to raspravili i donijeli odluku. To je to.”