Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković daje izjavu medijima nakon sjednica u središnjici stranke.

Foto :Screenshot

Na početku se osrnuo na jučerašnji Praznik rada. 

Pohvalio se da su za vrijeme njegovog mandata plaće državnih službenika porasle za 23 posto. 

“Tu su još i koeficijenti, granski kolektivni ugovori…”, rekao je Plenković.

“Počinjemo s obljetnicom 100. godine rođenja Franje Tuđmana”, rekao je te najavio nekoliko događanja povodom toga, među kojima i veliki politički skup.

“Sabor stranke će biti 17. lipnja”, rekao je.

“Od sutra će Eurosuper biti 12.63, a Eurodizel 13.28”, rekao je Plenković o novom poskupljenju cijena goriva večeras u ponoć.

Novinarska pitanja

Hoće li se ići u smanjivanje ovlasti predsjednika Milanovića..

“Mislim da je izmjena zakona bila predviđena, mislim da će Banožić predložiti najbolje rješenje. Očito ima zbunjujućih odredbi”, rekao je. “Pojasnit ćemo sve, važno je da nema nedorečenosti, da se zna tko što radi. MORH ima svoje odgovornosti i zadaće. Bit će eliminirano sve što isključuje ministra obrane”, rekao je.

Krenuo je govoriti o Milanoviću.

“Ja već duže vrijeme ne pratim to što on govori, u smislu da gledam to, vidim poslije rezime. On po ne znam koji put tvrdi da sam ja ili netko iz vodstva vlade, HDZ-a da smo mi proglasili generala Gotovinu udbašem. Valjda po onoj da je tisuću puta izgovorena laž istina. Ja ne da to demantiram, nego s indignacijom odbacujem. To nitko od nas nije rekao, ni između redova. Ali on kao patološki lažov to ponavlja, jer to može samo patološki lažov”, rekao je.

Foto :Screenshot

“Što se tiče njegove ideje da blokira Finsku i Švedsku u ulasku u NATO, on već mjesecima zastupa proruske stavove u hrvatskom javnom prostoru, to je jasno”, rekao je Plenković.

“Trpimo štetu zbog Milanovića”

“Nisam primijetio da je bilo tko na Zapadu osim Milanovića odgovorio o članstvu Švedske i Finske u NATO-u. To je proruski stav, to on jedini izgovara. O kritikama i ocijenama Ukrajine da i ne govorim, i o ignoriranju zločina u Ukrajinu. Mi tu sigurno trpimo štetu. Ne znam je li to identiteska kriza ili identitetska transformacija. On je išao Komšiću, držao je žestoke govore Komšiću u kampanji, to je lako provjerljivo. Dva puta. Inženjering je bio takav da je Komšić imao više ne samo od Čovića nego i od Džaferovića. Komšić je kao Hrvat dobio više glasova od bošnjačkog člana predsjedništva, to je nemoguće”, rekao je.

Foto :Screenshot

Dodaje da on i njegova vlada smatraju da se taj izborni zakon mora promijeniti.

“Mi na tome radimo konzistentno, razgovaramo s Hrvatima u BiH i partnerima u međunarodnoj zajednici”, govori. 

“Povezuje se s Mostovcima. Licemjerstvo je kontinuirano, a na kraju štetu trpe Hrvati u BiH”

“On se povezuje s Mostovcima čiji zastupnik Troskot na temi o EU kada se javio kolega Barbarić Mostovci traže povredu poslovnika, smetaju Jandrokovića… On kaže tko su ti ljudi, a to su zastupnici Hrvata u saboru. Govorim o licemjerstvu koje je kontinuirano, jedini cilj je radiit štetu vladi, a konačna je šteta za Hrvate u BiH..”, rekao je. 

“Jasno je na koga normalnog moga računati, a na koga manje”, govodi o tome što misle zapadni čelnici o Milanoviću.

Plenković kaže da je Milanović postavio perfidnu tezu i da je on Komšićev jaran

“On je postavio perfidnu, još goru tezu. On je prozivati zastupnike. On bi blokirao, ali ne on”, rekao je.

Foto :Screenshot

“Ovo je jedan pokušaj kojim bi prebacio na saborske zastupnike ne da se blokira EU, nego da se blokira Finska i Švedska. Ovo je metodologija koja Hrvatsku stavlja u kut”, govori dalje.

“Od Komšićevog jarana došao je do toga da bi blokirao Švedsku i Finsku, ali ne on, nego da to naprave saborski zastupnici, a ako neće onda su izdajnici. On zloupotrebljava Hrvate u BiH. Možda želi i da Hrvatska ne ispuni svoje neke međunarodne ciljeve”, rekao je Plenković očito ciljajući na Schengen. 

Tomo Medved bio hospitaliziran zbog rotavirusa

Rekao je da je Tomo Medved u bolnici. 

“Tomo je dobio rotavirus, hospitaliziran je na Infektivnoj klinici. Sad je bolje, vjerujem da će se oporaviti za par dana”, kazao je.

“Milanović privatizira vojsku”

Rekao je još da Milanović privatizira vojsku. 

“Zastupa proruske stavove, zloupotrebljava Hrvate u BiH, ne poštuje ministra obrane. Kreira kaos i probleme tamo gdje ima neku mogućnost doprinosa. Umjesto da doprinos bude konstruktivan, on sada čini u praksi sve suprotno od onoga što je zakonski uveo kao premijer…”, rekao je.

Autor :redakcija hr-vjesnik