Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je da nije inicijator pisma u kojem generali traže pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača te se obrušio na HDZ i Andreja Plenkovića optuživši ih da su oni vezani za UDBA-u i poručio da je prvo pitanje rekonstrukcija vlade.

Foto : Screenshot

Za pismo je rekao da ga je iznenadilo te da mu “komplicira život”, ali i dodao kako imena generala koji su ga potpisali nešto znače te da želi čuti njihovu priču.

Kaže da je prije dva tjedna bio kod generala Ante Gotovine kod kuće, no da on mu ništa o tome nije govorio.

“Ali prvo rekonstrukcija vlade, jer to je ozbiljan presedan, a ne nekakva moja odluka”, rekao je Milanović novinarima nakon svečane sjednice Županijske skupštine Zadarske županije.

Priča o pomilovanju je, kaže Milanović, jako široka i ima vremena za donošenje odluke o tome.

Odbacio je tvrdnje iz HDZ-a da je pismo orkestrirano između Ureda Predsjednika i generala istaknuvši da je to prvo jučer rekao Medved “staklenim očima”, a danas i prvi HDZ-ovac Andrej Plenković. Potom je ustvrdio da je Plenković, koji je generale optužio da lobiraju za udbaše, sam “udbaški nasljednik, gojenac”.

“Dakle, nije Rojsov ćaća bio rezervni major KOS-a i UDBA-e i surađivao s Perkovićem 80-ih godina i bio doušnik na televiziji nakon pada Hrvatskog proljeća. Moj nije, nije ni Rojsov, nije ni Gotovinin”, aludirao je Milanović. 

“HDZ zalijepljen za UDBA-u kao žvakaća guma na trotoar, smrad iz HDZ-a dolazi već 30 godina”

Poručio je i kako je HDZ zalijepljen za UDBA-u kao žvakaća guma na trotoar glavnog kolodvora usred ljetne žege. 

“Nema tog miniwasha i veš-mašine budućnosti koja to može oprati. Taj smrad dolazi iz HDZ-a već 30 godina”, rekao je. 

Na pitanje stoji li još uvijek iza svoga stava iz predsjedničke kampanje da je institut pomilovanja relikt prošlosti, rekao je da i dalje stoji, no istaknuo kako neće pobjeći od te stvari. 

“Ja tu nemam nikakvu intimnu niti karijernu investiciju u to. Radije bih gledao u more i išao od proslave do proslave. Ali od nekih stvari ne možeš pobjeći, i ja neću pobjeći.  Hoću li donijeti odluku, kakvu ću odluku donijeti, ne znam”, poručio je. 

Istaknuo je i kako su generali, potpisnici pisma, iz redova HDZ-a, od kojih je “sada HDZ u strahu”. No, poručio je da činjenica da je Perković zaslužan za osnivanje te stranke otegotna okolnost. 

“Međutim, isto tako je činjenica da je dao nekakav doprinos u ratu, da ih je hrvatska pravosudna mafija prvo ‘spičila’ u stranu državu umjesto da im se sudi ovdje, a sad ih pokušava uništiti u zatvoru”, dodao je predsjednik.

Osvrćući se na stanje u vladi i ministre pod istragom, poručio je kako je presedan koji do sada nismo imali, da zemlju vodi “ovakva banda”, “korumpirana i rastočena vlada”.

Predsjednik Milanović se tijekom izjave obrušio na reporterku N1 televizije rekavši da svojim pitanjima uzurpira medijski prostor i da je nasilna. 

“Ponašate se nasilno, uzurpirate, kad god dođem na presicu, 30 novinara, jedan glavni. Nasilno se ponašate, to je vrlo nasilno ponašanje”, poručio joj je. 

Autor : redakcija hr-vjesnik