Velika čistka u Partiji, bivšeg kineskog predsjednika zgrabili i odveli iz sale

Kineski premijer Li Keqiang i trojica drugih članova Stalnog odbora Politbiroa, najvišeg tijela vladajuće Komunističke partije za kreiranje politike, isključeni su iz novoizabranog Centralnog komiteta. Više od 2000 delegata na partijskom kongresu u Pekingu, koji se održava svakih pet godina, izabralo je Centralni komitet, u kojem je 205 članova i 171 zamjenik.

Li Keqiang (67), Li Zhanshu (72), Wang Yang (67) i Han Zheng (68), pripadnici sedmeročlanog Stalnog odbora, isključeni su iz novog Centralnog komiteta. Li Zhanshu i Han Zheng su prema tamošnjim pravilima trebali biti umirovljeni zbog svoje dobi.

Centralni komitet će se u nedjelju sastati iza zatvorenih vrata na svojoj prvoj plenarnoj skupštini ili plenumu kako bi glasao o sastavu novog Politbiroa, koji se u pravilu sastoji od 25 članova i Stalnog odbora.

Isključeni su također 64-godišnji Yi Gang, guverner kineske centralne banke, i 66-godišnji Guo Shuqing, predsjedavatelj agencije za regulaciju bankarskog i osiguravateljskog sektora. Zamjenik premijera Liu He (70), kineski ekonomski stručnjak, također je isključen iz novog Centralnog komiteta.

Bivši predsjednik izveden iz dvorane

CNN je objavio da je bivši generalni sekretar KP-a Kine i predsjednik Kine Hu Jintao (79) izveden iz Velike dvorane naroda tijekom ceremonije zatvaranja kongresa.

Hu je sjedio za glavnim stolom u Dvorani naroda, pored nasljednika Xija, kada su mu prišla dva muškarca. Kratko je razgovarao s njima i, kako je naveo CNN, prvotno je djelovalo kao da odbija otići. Okolnosti pod kojima je Hu izašao iz dvorane nisu poznate.

Generalni sekretar i predsjednik Kine Xi Jinping zatvorio je u subotu 20. kongres Komunističke partije i očekuje se da će dobiti novi, petogodišnji mandat na mjestu vođe stranke.

Autor : redakcija hr-vjesnik