Izvor slike: Bljesak.info

Nakon 24 godine emitiranja ukida se ‘Lijepom našom’, jedna od najdugovječnijih i najgledanijih emisija koja je više puta prošla cijelu Hrvatsku te je gostovala u regiji i svijetu, a kako se neslužbeno doznaje, dugogodišnje zaštitno lice HRT-a na nimalo ugodan način, preko maila, saznao je da više nije njihov djelatnik.

Branko Uvodić jučer je dobio mail iz kadrovske službe HRT-a u kojem stoji kako mu 25. srpnja prestaje ugovor o radu i to za vrijeme odrađivanja terena jer se nalazi na 54. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

Trenutno je HRT-u najveći problem to kako će se vratiti kući jer 26. srpnja više neće biti njihov djelatnik i ne smije putovati službenim vozilom kojim je otišao na teren.

No tu priči nije kraj. Televizijskom bardu uskraćeno je pravo odabira hoće li prije odlaska u mirovinu iskoristiti godišnji odmor, nego će mu, priča se, umjesto toga biti isplaćen novac.

Nakon medijskih natpisa o šokantnom Uvodićevom otkazu očitovao se i HRT tvrdeći da on nije dobio otkaz, već je s navršenih 65 godina stekao uvjete za redovnu starosnu mirovinu.

‘Gospodin Branko Uvodić nije dobio otkaz na HRT-u, već je s navršenih 65 godina 2019. stekao uvjete za redovnu starosnu mirovinu. Nakon toga mu je HRT u nekoliko navrata produljio ugovor o radu, s obzirom da je prepoznat kao urednik i voditelj poznatog zabavnog serijala ‘Lijepom našom’. Zadnje produljenje ističe mu 25. srpnja 2020.

Budući da trenutno zbog koronakrize nismo sigurni da će se ostvariti svi uvjeti za nastavak snimanja emisije ‘Lijepom našom’ uz poštivanje svih epidemioloških preporuka, u ovom trenutku ne postoje razlozi za daljnji nastavak radnog odnosa g. Uvodića. Ukoliko se steknu uvjeti za ponovno snimanje, HRT će svakako razmoriti ponovni angažman gospodina Uvodića’, navodi se u dopisu Komunikacija HRT-a.

Izvor slike: Trenkovi Panduri

Podsjećamo, prva emisija ‘Lijepom našom’ emitirana je 8. studenog 1994. na Prvom programu HTV-a u 20 sati iz Doma sportova u Zagrebu. Od tada je kod publike stekla kultni status i postala brend Hrvatske televizije. Iza njih su milijuni prevaljenih kilometara, a broj posjetitelja također je prešao brojku od milijun ljudi.

Zlobnici bi možda konstatirali da je bilo i prije vrijeme da se Uvodića makne s HRT-a jer je unazad desetak godina glazbeno-scenski spektakl ‘Lijepom našom’ znao koristiti i u ‘tihe’ političke svrhe posebice u predizbornim kampanjama.

Iako je emisija ‘Lijepom našom’ uz kulturno glazbeno-scenski sadržaj u jednom malom dijelu imala i političke konotacije, šteta bi bilo da projekt stane, treba naći optimalno rješenje da ovaj televizijski brend i dalje živi, da li pod voditeljskom palicom Branka Uvodića ili nekog drugog.

Jasno, sve ovisi o situaciji kako će se odvijati pandemija iazazvana koronavirusom te hoće li epidemiološke mjere dopustiti da se emisija ‘Lijepom našom’ što prije vrati na male ekrane.

AUTOR: HR-vjesnik