Izvor slike: Narod.hr (screenshot)

Ravnateljica Vladina Ureda za zakonodavstvo Zdenka Pogarčić, , za Jutarnji list je potvrdila saznanja da ju je tadašnja državna tajnica Ministarstva uprave Josipa Rimac, a sada USKOK-ova osumnjičenica, kontaktirala kako bi na nju utjecala da s dnevnog reda Koordinacije Vlade skine točku o sukobu nadležnosti između Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva državne imovine prema tvrtki C.E.M.P.

Državna tajnica ministarstva uprave Josipa Rimac pokušala me je telefonski kontaktirati u više navrata, pa sam je povratno nazvala, zanimajući se što je predmet njenog interesa. Tom prilikom utvrdila sam da je već bila upoznata s pravnim mišljenjem Ureda u predmetu sukoba nadležnosti između Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva državne imovine. Poznato mi je da je državna tajnica kontaktirala i moje suradnice, s molbom da se predmetna točka odgodi, odnosno skine s dnevnog reda nadležne Koordinacije. Tom prilikom je dobila uputu i informaciju da je formiranje dnevnog reda i skidanje točaka u nadležnosti Koordinacije, a ne ovog Ureda – kaže Zdenka Pogarčić.

No, osim zbog spornoga pokušaja skidanja točke s dnevnoga reda, USKOK Tenu Mišetić želi ispitati i zbog optužbi protiv bivše šefice kabineta, ministrice poljoprivrede Ružice Njavro, da je željela isposlovati žurno stavljanje na e-savjetovanje nacrta izmjene Uredbe o zakupu šumskoga zemljišta u vlasništvu RH. Naime, Rimac se na teret stavlja i da je za dvojicu poduzetnika, Antu Sladića i Josipa Ravlića, pokušala preko Njavro isposlovati da se u Uredbi smanje kriteriji i povećaju poticaji za dobivanje najma državnih pašnjaka za uzgoj stoke. U jednome od tajno snimljenih razgovora između Rimac i Sladića, u kojemu je Rimac rekla da je Njavro kontaktirala Tenu da sve pusti “u proceduru javnog savjetovanja sa svim nedostacima’’ te da se on pripremi za “davanje potrebnih komentara nakon što to izađe na e-savjetovanje’’. USKOK tereti Josipu Rimac da se u proteklim mjesecima jako trudila “pomoći” spomenutim investitorima, odnosno njihovoj tvrtki C.E.M.P. da njihova vjetroelektrana Krš-Pađene uz zaobilaženje propisa dobije sve potrebne dozvole te stekne status povlaštenog proizvođača električne energije i tako ostvaruje znatno veći profit.

Rimčeva, prema optužbi, nije utjecala samo na suosumnjičene šefove Hrvatskih šuma da povuku svoja negativna mišljenja vezano za vjetropark Krš-Pađene, nego je pritiskala i spomenute službenike u Vladi, ministre, njihove pomoćnike, državne tajnike…
Tako je pokušavala utjecati i na razne dužnosnike u Ministarstvu državne imovine, ministra Marija Banožića, njegovu pomoćnicu Ivanu Pintar, savjetnicu ministra Ilijanu Krešić Rajić i voditeljicu Službe za zemljišta Manuelu Špoljarić. Sve ih je višekratno tražila da Ministarstvo državne imovine stavi izvan snage svoje ranije odluke kako bi se smanjio iznos duga C.E.M.P.-a sa 6,9 na 1 milijun kuna. C.E.M.P. je, naime, dugovao spomenuti iznos Hrvatskim šumama još od 2015. godine jer nije plaćao naknadu za pravo služnosti na šumskom zemljištu. Rimčeva je tražila da se za obračun te naknade primjene odredbe lani donesene Uredbe i Pravilnika o utvrđivanju naknada prema kojima bi se obveza C.E.M.P.-a smanjila na samo milijun kuna. Ministarstvo državne imovine na kraju je odbilo donijeti tražene odluke, tako da je C.E.M.P. potkraj prošle godine ipak platio puni iznos od 6,9 milijuna kuna. Rimčeva je također, tvrdi USKOK, utjecala na sada suosumnjičenog predsjednika upravnog vijeća HERA-e Tomislava Jurekovića da C.E.M.P.-u žurno izdaju rješenja o statusu povlaštenog proizvođača električne energije, iako C.E.M.P. nije ispunjavao sve potrebne uvjete. Šefovi te tvrtke s Rimčevom su dogovorili da će joj isplatiti najmanje 45.000 eura mita.
Josipa Rimac je zajedno sa suosumnjičenom Ružicom Njavro, šeficom kabineta ministrice poljoprivrede, pokušala u znatnoj mjeri utjecati na odluke tog ministarstva s ciljem pogodovanja poduzetnicima Anti Sladiću i Josipu Ravliću vezano za uvjete zakupa poljoprivrednog zemljišta i ishođenja povećanja iznosa poticaja za uzgoj stoke.

Josipa Rimac je zajedno sa suosumnjičenom Ružicom Njavro, šeficom kabineta ministrice poljoprivrede, pokušala u znatnoj mjeri utjecati na odluke tog ministarstva s ciljem pogodovanja poduzetnicima Anti Sladiću i Josipu Ravliću vezano za uvjete zakupa poljoprivrednog zemljišta i ishođenja povećanja iznosa poticaja za uzgoj stoke. Neizravno su, prema podacima iz istrage, pokušali utjecati na odluku ministrice Marije Vučković prilikom donošenja izmjena Uredbe o zakupu šumskog zemljišta, pri čemu su najviše tražile pomoć od dekana zagrebačkog Agronomskog fakulteta Zorana Grgića koji je trebao dati “odgovarajuća” stručna mišljenja, a usto su kontaktirale i najbliže ministričine suradnike, državne tajnike Tugomira Majdaka, Željka Kraljička i Zdravka Tušeka, te pomoćnice ministrice Renatu Ojurović i Jelenu Đugum.

Državni tajnik Tugomir Majdak rekao je da predmetna problematika nije bila u njegovu djelokrugu posla, svatko mora raditi i odgovarati za svoje postupke.

Piše: Jutarnji list