Izvor slike: Slobodna Dalmacija

Istražitelji Uskoka danas su upali u prostorije tvrtke Drimia u vlasništvu supruge bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamaraka.

Kako doznaje Večernji, riječ je o akciji koja je usmjerena i na tvrtku Ane Karamarko. Akcijom je obuhvaćeno 38 osoba te devet tvrtki.

“Sumnja se da je ta skupina varala na porezu. Izvlačili su novac tako što su naplaćivali nepostojeće usluge preko lažnih faktura, a sumnja se da su tako sebi pribavili korist od 20 milijuna kuna, dok su proračun oštetili za oko 11 milijuna kuna”, doznaje Večernji.

Prema neslužbenim informacijama, tvrtka Drimia Ane Karamarko platila je oko 400.000 kuna za usluge koje nisu obavljene.

Inače, upravo je tvrtka Drimia tijekom 2016. bila razlog pada Vlade premijera Tihomira Oreškovića i prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka.

Otkrilo se, naime, kako je u jeku spora države i Vlade s mađarskim MOL-om oko INA-e tvrtka Karamarkove supruge poslovno surađivala s lobistom mađarske naftne kompanije Jozom Petrovićem.

Podsjetimo, Tomislav Karamarko nedavno je bio najavio kandidaturu za predsjednika HDZ-a, čak je pozvao pristaše na prvi predizborni skup. No, na koncu je naprasno odustao od kandidature. U HDZ-ovim krugovima tada se to komentiralo neslužbenim informacijama da bi Karamarko uskoro mogao imati posla s istražiteljima, pa se zbog toga navodno povukao iz izborne utrke.

Iako je odustao od kandidature za šefa HDZ-a, početkom svibnja je Karamarko navodno dogovorio suradnju sa Brunom Esih u vezi osnivanja nove desničarske platforme s kojom će se predstaviti na parlamentarnim izborima. Karamarko je trebao biti ne čelu te stranke, a s njim bi još bili i Neovisni za Hrvatsku – Bruna Esih i Ivica Glasnović, te neki Suverenisti, ali i pojedini HDZ-ovci.

Obzirom na današnji pretres USKOK-a koji se dogodio u prostorijama tvrtke Drimia koja je u vlasništvu Karamarkove supruge, pitanje je kako će se dalje odvijati privatna i poslovna situacija u obitelji Karamarko te je pod upitnikom povratak Tomislava Karamarka u visoku politiku. Neugodna situacija s USKOK-om zasigurno će ugroziti njegove šanse u izbornoj utrci za Hrvatski parlament.

AUTOR: Redakcijski tekst