POD povećalom USKOK-a milijunski je posao remonta vojnih helikoptera.

Zbog niza nezakonitosti i sumnje u preplaćen posao kazneno je prijavljeno više osoba iz Ministarstva obrane i Zrakoplovnog tehničkog centra u Velikoj Gorici – koji je 2017. odlučio da se generalni servis dodijeli Rusima.

Nešto više od dvije godine otkad su vraćeni s remonta stigla je anonimna kaznena prijava zbog sumnje u niz nezakonitosti oko tog milijunskog posla.

Foto: hr-vjesnik

“Ja se ispričavam, ne! Ne!” komentirao je general pukovnik Drago Matanović, glavni inspektor obrane.

Posao preplaćen za oko 70 milijuna kuna?

Pripadnici oružanih snaga bili su neraspoloženi za razgovor s Novom TV. Potpisnici prijave koja se češlja sumnjaju da je posao koji su Rusi odradili za 207 milijuna kuna preplaćen za oko 70 milijuna kuna.

Navode i da se na natječaju pogodovalo Rusima, čiji je tim s hrvatskim tehničarima u velikogoričkim hangarima obavio servis.

“Kažu da su zadovoljni, da je posao dosta dobro obavljen…I mislim da možemo biti zadovoljni”, govorio je u rujnu bivši ministar obrane Damir Krstičević u čijem je mandatu posao i dogovoren. Danas nije odgovarao na pozive.

Krstičevićevo ime ne spominje se u prijavi USKOK-u. Među više prijavljenih osoba iz MORH-a i ZTC-a, koji su vodili projekt i birali ruskog partnera, bivši je šef Uprave remontnog zavoda u Velikoj Gorici Ivica Grebenar – sada u Upravi za materijalne resurse u MORH-u, te brigadir Ivica Devčić – zadužen za javne nabave.

Foto: hr-vjesnik

Povjerenstvo ZTC-a: Zbog Rusa se mijenjala dokumentacija

Za njih se, neslužbeno doznaje Nova TV, navodi da su – prema uputi nadređenih i u odnosu na ostale koji su se javili – u povoljniji položaj stavili ruski zavod. Stručno Povjerenstvo ZTC-a dalo je negativno mišljenje na rusku ponudu, a kad su ukazali da nemaju potreban certifikat za remont – mijenjala se natječajna dokumentacija, tvrde.

“Ja vjerujem da strana s kojom je ZTC sklopio ugovor ima sve potrebito”, govorio je u ožujku 2018. godine general zbora Mirko Šundov, bivši načelnik GS OSRH-a.

Uz to, zbog jeftinije cijene, uvjeta i garancije – predlagali su pregovore s više ponuđača, pa i Ukrajincima.

Na pitanje je li predsjednik zadovoljan obavljenim remontom, Dragan Lozančić, savjetnik predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost, odgovara: “Ne bih odgovarao na pojedinačna pitanja, rekao sam, hvala!”

Neki dijelovi izrađivani u velikogoričkim hangarima?

U prijavi se navodi i da su se neki dijelovi za helikoptere izrađivali u velikogoričkim hangarima i o trošku ZTC-a – suprotno ugovoru. Tvrde i da se Rusima plaćao velik dio prekovremenih sati, hrana, korištenje, ali i popravak službenog vozila.

Kriminalistička i vojna policija 2018. provodili su izvide vezane za remont o čemu smo tada prvi izvijestili. Ostalo je nepoznato do kakvih su saznanja došli.

“Vjerujte, nisam upućen u to, vjerujem da će vrijeme pokazati ukoliko tu ima elemenata, remont ide kako smo predvidjeli”, govorio je Šundov 2018. godine.

Hrvatska je u ruske ruke predala 10 naoružanih helikoptera. Vratili su se – razoružani. Ostali su bez sposobnosti koju su imali prije servisiranja. I sada su samo transportni!

Nema odgovora na službene upite

Iz aktualnog vodstva u MORH-u i Zrakoplovnog tehničkog centra u Velikoj Gorici – šute, na službene upite ne odgovaraju.

USKOK sve navode iz kaznene prijave, koju je podnio netko tko je jako dobro upućen u sam posao, jer u njima stoje navodi sa konkretnim datumima, urudžbenim brojevima, treba dobro provjeriti.

Također, cijela priča nema veze s ispravnošću vojnih helikoptera.

Autor: hr-vjesnik